Encontrareis la traducción en español al final del texto en catalàn
Del 22 de juny al 9 de juliol de 2016
Consells:
- Menys la nit d’arribada i la de sortida, hem repartit el viatge en estànces de 3 dies. No ens cansem tant i podem veure bé els voltants
- L’allotjament us sortirà més econòmic i de millor qualitat si eviteu la costa
- Allotjament: normalment utilitzem booking. Si utilitzeu aquest enllaç per les vostres reserves m’ajudeu a mi i aconseguiu un reemborsament de € 15!
- Per economitzar, mirem que l’allotjament disposi de cuina i nevera. Algunes vegades sopem a casa i si l’esmorzar no està inclòs, també.
- La ruta és molt complerta, però, evidentment no es pot veure tot. No hem tingut sensació de correr, hem pogut gaudir de les visites amb tranquil.litat
- Trobo a faltar conèixer les illes davant la costa de Tràpani i algunes parts de l’interior de l’illa.
- Indispensable llogar un cotxe amb assegurança a tot risc. Millor petit però amb bon maleter
- No hem tingut sensació d’inseguretat però hi ha certa picaresca
22 juny
Aeroport de Tràpani – Marsala 24 min (14,8 km)
B&B Rustikò (1 nit)
Sortim de Girona amb Ryanair i arribem a l’aeroport de Tràpani. Un cop aterrats, gestionem el cotxe de lloguer que tenim encarregat per internet (normalment surt més econòmic que fer-ho in situ). I amb assegurança a tot risc que això és Sicília! Es condueix molt, molt, molt malament.
Posem el GPS l’adreça del primer l’allotjament. Ens costa molt de trobar-lo. Les indicacions a la illa son escasses. Finalment, els responsables del B&B ens venen a buscar a la carretera. És impossible trobar el lloc. Ni número, ni nom de carrer, ni nom de l’allotjament…Els amos del B&B, ens demanen unes pizzes per sopar (és molt tard).
23 de juny
Marsala – Realmonte 1 h 50 min (122 km)
B&B Borgo Giallonardo (3 nit)
Un cop en marxa ens dirigim a Realmonte (ull amb el GPS, no equivocar-se amb Realmonte de Palerm), on tenim l’allotjament. Ens hi estarem 3 nits per explorar tota la zona. L’allotjament té un jardí preciós. És important buscar llocs més allunyats de la costa on trobareu més qualitat a millor preu.
De camí a Realmonte, visitem el jaciment arqueològic de gran bellesa de Selinunte. Val molt la pena. Dinem a la Marina de Selinunte. Tots els llocs van dirigits al turisme però son correctes. Nosaltres vàrem escollir el Pierrot.
24 de juny
Ens dirigim a Agrigento per visitar la Vall dels Temples. IMPRESCINDIBLE. Plou una mica, això va fa que pràcticament visitem sols la vall i sense patir calor.
Dinem a Agrigento i ens perdem pels carrerons de la ciutat buscant un restaurant que no fos exclusivament dirigit als turistes. Aviat ens adonem que estem a la Sicília profunda: una dona ens ve a dir que no passegem sols per aquells carrers.
A la tarda, passem el cap vespre a l’Scala dei Turchi. On gaudim de la posta de sol. Aquesta és una formació rocosa d’un blanc enlluernador.
25 de juny
Després visitem Eraclea Minoa. El jaciment ens deceb ja que està cobert de plàstic per a la seva conservació. Però fem un passeig pels voltants que ens va recordar que sóm a Sicília. Mar blau, la terra àrida, el brogit de les cigales, l’olor a romaní, a sàlvia, a pi. Fem un bany a la platja, de les poques gratuïtes i verges que hi ha a l’illa. Gran paisatge, però una mica bruta.
Visitem el poble de Sciacca. Ens va agradar. Interessant.
Per la tarda ens perdem per Favara, és dissabte i el tràfic és terrible. Busquem un centre cultural que ens han aconsellat i que no em trobat. No ho acosello. Aclaparats per la bogeria dels carrers fugim cap a Agrigento a sopar.
Gràcies a la fugida, arribem d’hora i podem escollir taula a primera fila de la terrassa on gaudim de les meravelloses vistes nocturnes de la Vall dels Temples. Aquest és el gran encant de la pizzeria Kokalos. Gràcies Jordi Bertran per aconsellar-nos.
Tota la zona costera de Porto Empedocle, Realmonte, etc, està summament explotada. Hi ha moltíssim habitatges abandonats, a mig construir i els construïts ho estan fets sense gust i sense criteri estètic. Especulació pura i dura.
26 – 29 de juny
Realmonte – Ragusa 2 h 26 min (148 km)
B&B Mastro Vanni (3 nits)
26 de juny
De camí visitem el fabulós jaciment arqueològic romà de Piazza Armerina. Imprescindible. Ens copsa moltíssim la magnitud i la bellesa dels mosaics.
Per la tarda visitem Calttagirone, amb la seva fabulosa escalinata de ceràmica. Imprescindible.
El vespre ens instal·lem a l’allotjament a les afores de Ragusa. Un lloc bonic, molt ben restaurat, on descansem a la piscina. Els amos, molt cosmopolites, ens donen conversa i ens expliquen i recomanen visites. He de dir que els esmorzars al Mastro Vanni són espectaculars.
27 de juny
Visitem la barroca Ragusa tot el dia. La Ragusa nova (reconstruïda després del gran terratrèmol 1693) i Ibla (la Ragusa vella). Dinem a Ibla, a I Banchi no és barat però és molt bo.
28 de juny
Seguin les passes del comissari Montalbano del fantàstic Camilleri, visitem Punta Secca, on hi ha la casa televisiva del comissari. A Sampieri visitem la Mannera. Una fàbrica mig derruïda escenari de les peripècies del comissari al costat del mar.
D’Aquí anem a dinar a Scicli. Una petita joia del barroc. Aquí ens trobem també escenaris de la sèrie Montalbano. Dinem en un lloc fantàstic, Osteria Tre Colli, al costat d’un home que ben bé podria ser ell “en persona personalment”.
Ens agrada molt aquesta petita ciutat. Disfrutem de nou de la Sicília més autèntica. Normalment la de l’interior.
29 juny – 2 de juliol
Ragusa – Catània 2 h 25 min (152 km)
BB Il Vulcano (Catena) 3 nits
Sortim de Ragusa direcció Catània.
Passem per Mòdica, una ciutat interessant i poc turística. Ens arribem a la Mòdica alta fins el Pizzo Belvedere, una bona pujada però les vistes ho mereixen.
De camí a Catània parem a la solejada Siracusa. Després de ciutats amb tantes pujades i baixades, Siracusa s’obre plana al mar. Deixem el cotxe i anem passejant a la illa d’Ortigia (la part antiga de Siracusa).
A Ortigia ens trobem amb el mar una altra vegada. A mi em reconforta. Dinem barat al lloc més turístic de la ciutat, davant mateix del Duomo.
Visitem Neapolis, el parc arqueològic de Siracusa. Ens impressiona molt “la orella de Dionisos”. A la sortida em prenc un dels millors granissats del viatge. De taronja espremut al moment.
Parem al Santuari de la Verge de les Llàgrimes. Val la pena passar-hi un moment per entendre el caràcter dels sicilians i els seus miracles.
Arribem a l’allotjament a les afores de Catània (Aci Catena). BB Il Vulcano. Ens costa molt de trobar malgrat el GPS. Però és una bonica casa amb l’Etna al fons. Els amos viuen a la casa. Ens conviden a una cerveseta i fem petar la xerrada, la Silvana i el seu marit son encantadors.
Ben aconsellats, sopem a la vora de l’allotjament, en un restaurant amb especialitat de peix. I, amb karaoke inclòs. Turistes, inexistents. El Jordi em canta una cançó: Wish You Were Here!!! Moment romàntic.
30 de juny
Després d’un esmorzar (pot ser el millor de la meva vida) amb un assortiment de pastissos de la zona i granissat de llet d’ametlla, sortim cap a l’Etna. Cal pronunciar bé la T: Etttna.
Pugem a la cota més alta possible amb cotxe i allà ens trobem amb tot el trasllat a la cima organitzat. Tot plegat molt fàcil. Agafem telefèric i després amb una mena de busos-camions pugem al punt més alt permès. IMPRESCINDIBLE. La bellesa del paisatge ens deixa bocabadats. Cal abrigar-se una mica.
A la tornada, fem un passeig per la costa Aci Catena. La costa és preciosa, les edificacions horribles.
1 de juliol
Al matí ens traslladem a Taormina. Decebedor. Ens costa molt arribar-hi. Perdem molt de temps. Puguem en funicular. És dels llocs més turístics que hem trobat. No ens agrada. És un lloc agobiant. De totes maneres, visitem la ciutat i el amfiteatre.
De retorn, ens banyem al lido Faro Sant’Anna, prop d’Acireale. Com a la majoria de llocs, paguem l’entrada i disfrutem de les gandules. Estem gairabé sols. En banyem a les roques. Ens relaxem!
Ens dirigim a Catània. Fem un tomb en un trenet turístic (com ens hem de veure…) i fem una visita còmode i pràctica per la ciutat. Sopem al centre a base d’arancino. En cap moment ens sentim insegurs a la ciutat.
2 – 5 de juliol
Catania – Milazzo 1 h 39 min (130 km)
Milazzo – Lipari (Illes Eòlies) (3h aprox de Ferri)
BB Mamamia Guesthouse (3 nits)
2 de juliol
Deixem els encantadors amos del BB Il Vulcano, després del meu segon millor esmorzar de la meva vida. Ens dirigim a les Illes Eòlies.
No passem per Messina. No hi ha temps per tot.
Trasllat al Port de Milazzo on aparcament (10€ dia) sense dificultat. Deixarem el cotxe durant la nostra visita a les illes. Surt molt car embarcar-lo i no val la pena. Farem moltes excursions amb vaixells.
Agafem el ferri cap a Lipari (Illes Eòlies), arribem i ens instal·lem al BB Mamamia Guesthouse, allotjament bàsic però confortable. Els joves que ho porten sóm molt amables.
Fem una visita a Lipari i sopem vora el mar tot mirant el partit de semifinals de l’Eurocopa: Alemania vs Itàlia!!!!! Un espectacle!
3 de juliol
Visitem Vulcano. Agafem un vaixell al port de Lípari. Sense dificultat. Fem una excursió agradable. Ens emportem uns deliciosos entrepans de l’Enopaninoteca Gilberto e Vera de Lípari.
A la tornada, sopem i passegem per Lipari
4 de juliol
Sortim amb vaixell (al mateix port del dia anterior) cap a Stromboli. L’excursió és més llarga. Cal que sigui fosc per veure les explosions de foc i lava del volcà.
Parem a Panarea que ens recorda molt a Grècia, a les illes Cíclades. Passegem per l’illa que com a Stromboli no té cotxes. Portem entrepans dels bons. Ens banyem entre les roques.
Tornem al vaixell, ens porten a diversos llocs curiosos abans d’arribar a Stromboli. Ens banyem i visitem el poble. Preciós. Al peu del volcà, sentim el seu bram i veiem les fumaroles que treu. Ens esborrona i emociona alhora. És, definitivament, un lloc màgic.
Al capvespre tornem al vaixell per traslladar-nos a la part més abrupta del volcà. Disfrutem del “tramonto” (posta de sol) tot passant per la illa di Strombolicchio. El vaixell pren posició davant el volcà. Es fa de nit. Tots estem expectants per veure foc, però no estem de sort. Ens conformem amb els les bombes de fum i el remor que fan. Tornem a Lípari de nit, només se sent el murmuri del motor.
Arribem mig adormits, després del llarg viatge ens mereixem alguna cosa especial. Entrem a Subba, la millor pastisseria de Lípari.
5 – 8 de julio
Lipari – Milazzo (3h aprox de Ferri)
Milazzo – Palerm 2 h 16 min (199 km)
BB Casa Vacanze de Cristina Palazzo Atanasio (3 nits )
5 de juliol
Trasllat a Milazzo. Anem a buscar el cotxe i anem a dinar a la península de Milazzo mateix. Busquem el restaurant Salamone a Mare, està tot desert però ens atrevim a entrar i encertem! Mengem especialitats de la zona, no és barat però és exquisit. El cambrer, un professional com els d’abans, ens aconsella i ens cuida. Ens recomana visitar la península i a banyar-nos a la Piscina di Venere, la piscina de Venus. Val la pena. Les vistes són espectaculars.
Aquesta nit la passarem a Palerm i encara hem de visitar Cefalu. Hi farem el cafè o gelat.
Visitem la ciutat. És bonica. Hi ha turistes, però s’hi ha d’anar.
Agafem l’autopista per primera vegada i ens dirigim a Palerm.
Trasllat al BB Casa Vacanze de Cristina Palazzo Atanasio. Trobem la casa amb facilitat. L’amfitriona ens ajuda a base de WhatsApp. Aparquem el cotxe a una zona vigilada tot els dies de la visita. La mestressa del BB ens l’havia reservat (15€ dia).
L’allotjament és una casa – palau espectacular al vell mig de Palerm. Estem contents.
6 de juliol
Visitem Palerm. Consulteu les vostres guies, hi ha molt a veure, molt! Tot a peu.
7 de juliol
Seguim visitant Palerm. Meravellats per l’arquitectura i per l’ambient dels racons més populars.
Per la tarda visitem en bus la Platja de Mondello, a veure un conegut. És la platja de Palerm i està dividida en zones amb gandules i casetes. No sé si hi ha cap zona de no pagament. A la tornada, patim l’experiència d’un bus pleníssim i on la gent fa escarni als pobres revisors que no donen l’abast. Riem una mica.
Per menjar, no se us acudeixi anar a Ciccio Passami L’olio, Pizzeria, un restaurant que s’ha possat de moda però és una estafa. Trobareu una infinitat de llocs millors per sopar o dinar.
8 – 9 de juliol
Palerm – Locogrande 2 h 19 min (144 km)
BB Baglio (1 nit)
8 de juliol
Direcció Locogrande passarem per Segesta, Erice i Tràpani.
Sortim de Palerm direcció Segesta, però abans passarem per Monreale (no confondre amb Monreale al sud de l’illa), per visitar la bellíssima catedral. Aprofitem per prendre els darrers granitas de llet d’ametlla del viatge.
Un cop acabada la visita, en dirigim a Segesta. Arribem a la “millor” hora, a ple sol del migdia!. Fa molta calor i cerquem les ombres dels pocs arbres que trobem. No sé si és per la insolació, per la tranquil·litat del lloc, pel brogit de les cigales, però m’he commogut profundament. És un paratge bellíssim.
Dinem un lloc a prop (de fet, és l’Estació de tren), no gaire bó, però és barat i amb aire condicionat.
Continuem amb cotxe fins Erice. També si pot pujar amb funicular. A mesura que puguem la temperatura va baixant. A dalt de tot fa fred. Erice és un poble bonic, turístic, però si hi ha temps val la pena visitar. Les vistes són fabuloses si la boira permet gaudir-les.
Deixem la misteriosa Erice entre brumes i ens dirigim a Tràpani. Fem un tomb per la part antiga. Les construccions a la vora del mar recorden el Nord d’Àfrica. És una ciutat amable.
Abans que es faci fosc, en dirigim al darrer allotjament del viatge, al costat de l’aeroport de Tràpani. Il Baglio. El lloc és bonic i agradable. Sobre tot còmode per partir demà. Sopem pizza a prop d’on som.
9 de juliol
Aeroport de Tràpani. Tornem el cotxe i tornem a Barcelona (Via Girona amb Ryanair)
Gastronomia
Abans d’acabar vull fer un especial GASTRONOMIA. A Sicilià com a tot Itàlia disfrutereu menjant. Com sempre, trobareu menys qualitat en els llocs turistics. Vàrem intentar provar totes les especialitat sicilianes, de mar i de muntanya. El peix, la carn, el conill, la pasta a la Norma, cuscús, l’arancini, le panelle, etc. Però sobretot el dolç. No havia menjat mai tants i tan bons dolços en ma vida. Tot és deliciós, però em quedo amb els cannoli amb ricotta i amb els brioixos farcits de gelat.
Per veure, la refrescant “granita” de tots colors i a tots els llocs. Les meves preferides, de mandarina, taronja i, definitivament, la de llet d’ametlles.
Lectura per al viatge:
Qualsevol llibre del Comissari Montalbano d’Andrea Camilleri. Totes les novel.les estan ambientades a l’illa. Camilleri us ajudarà a entendre els sicilians i a descobrir el país. Si sou seguidors de la sèrie televisiva disfrutareu reconeixent els escenaris.
Sicília…per gaudir de tots els sentits!
Traducción en español
Sicilia (17 días)
Del 22 de junio al 9 de julio de 2016
Consejos:
- Menos la noche de llegada y la de salida, hemos repartido el viaje en estancias de 3 días. No nos cansamos tanto y podemos visitar los alrededores con calma.
- El alojamiento os saldrá más económico y de mejor calidad si evitáis la costa
- Para economizar, tomamos alojamientos que dispongan de cocina y nevera. Así, podemos cenar en casa cuando nos apetece
- La ruta es muy completa, pero, evidentemente no se puede ver todo. No hemos tenido la sensación de ir corriendo, hemos podido disfrutar de las visitas con tranquilidad y descubrir lugares que no teníamos previsto
- No hemos tenido tiempo conocer las islas frente a la costa de Trapani y algunas partes del interior de la isla.
- Indispensable alquilar un coche con seguro a todo riesgo. Mejor pequeño, pero con buen maletero
- No hemos tenido sensación de inseguridad, pero la picaresca es habitual
22 de junio
Aeropuerto de Trapani – Marsala 24 min (14,8 km)
B & B Rústika (1 noche)
Salimos de Girona con Ryanair y llegamos al aeropuerto de Trapani. Una vez aterrizados, gestionamos el coche de alquiler que tenemos encargado por internet (normalmente sale más económico que hacerlo in situ). ¡Y con seguro a todo riesgo que esto es Sicilia! Se conduce muy, muy, muy mal.
Ponemos el GPS la dirección del primer alojamiento. Nos cuesta mucho encontrarlo. Las indicaciones en la isla son escasas. Finalmente, los responsables del B&B nos vienen a buscar en la carretera. Es imposible encontrar el lugar. Ni número, ni nombre de calle, ni nombre del alojamiento… Es muy tarde y los dueños del B&B, nos piden unas pizzas para cenar.
23 de junio
Marsala – Realmonte 1 h 50 min (122 km)
B & B Borgo Giallonardo (3 noche)
Una vez en marcha nos dirigimos a Realmonte (ojo con el GPS, no equivocarse con Realmonte de Palermo), donde tenemos el alojamiento. Nos estaremos 3 noches para explorar toda la zona. El alojamiento tiene un jardín precioso. Es importante buscar lugares alejados de la costa donde encontrará más calidad a mejor precio.
De camino a Realmonte, visitamos el yacimiento arqueológico de gran belleza de Selinunte. Vale la pena. Comemos en la Marina de Selinunte. Es una zona turística y escogimos el restaurante Pierrot. Correcto.
24 de junio
Nos dirigimos a Agrigento para visitar el Valle de los Templos. IMPRESCINDIBLE. Llueve un poco y hay muy poca gente. ¡Un privilegio!
Comemos en Agrigento y nos perdemos por las callejuelas de la ciudad buscando un restaurante que no fuera exclusivamente dirigido a los turistas. Pronto nos damos cuenta de que estamos en la Sicilia profunda: una mujer nos avisa que no debemos pasear solos por esas calles.
Por la tarde, pasamos el atardecer en la Scala dei Turchi. Donde disfrutamos de la puesta de sol. Esta es una formación rocosa de un blanco deslumbrante.
25 de junio
Después visitamos Heraclea Minoa. El yacimiento nos decepciona ya que está cubierto de plástico para su conservación. Decidimos pasear por los alrededores y tomamos conciencia que estamos en Sicilia. Mar azul, la tierra árida, el ruido de las cigarras, el olor a romero, a salvia, a pino. Tomamos un baño en la playa, una de las pocas gratuitas y vírgenes que hay en la isla. Gran paisaje, pero un poco sucia.
Visitamos el interesante pueblo de Sciacca. Nos gustó mucho.
Por la tarde nos perdemos por Favara, es sábado y el tráfico es terrible. Buscamos un centro cultural que nos han aconsejado y que no hemos encontrado. Hemos perdido el tiempo en un feo lugar. Abrumados por la locura de las calles huimos hacia Agrigento a cenar.
Gracias a la fuga, llegamos temprano y podemos elegir mesa a primera fila de la terraza donde disfrutamos de las maravillosas vistas nocturnas del Valle de los Templos. Este es el gran encanto de la pizzería Kokalos. Gracias a Jordi Bertran para aconsejarnos.
Toda la zona costera de Porto Empedocle, Realmonte, etc, está sumamente explotada. Hay muchísimas viviendas abandonadas, a medio construir y las construidas lo están sin gusto, sin criterio estético. No existe el urbanismo. Especulación pura y dura.
26-29 de junio
Realmonte – Ragusa 2 h 26 min (148 km)
B & B Mastro Vanni (3 noches)
26 de junio
De camino visitamos el fabuloso yacimiento arqueológico romano de Piazza Armerina. Imprescindible. Nos sorprende muchísimo la magnitud y la belleza de los mosaicos.
Por la tarde visitamos Calttagirone, con su fabulosa escalinata de cerámica. Otra visita imprescindible.
Por la tarde nos instalamos en el alojamiento en las afueras de Ragusa. Un lugar bonito, muy bien restaurado, donde descansamos en la piscina. Los dueños, muy cosmopolitas, nos dan conversación y nos cuentan y recomiendan visitas. Tengo que decir que los desayunos en Mastro Vanni son espectaculares.
27 de junio
Visitamos la barroca Ragusa todo el día. La Ragusa nueva (reconstruida después del gran terremoto 1693) y Ibla (la Ragusa vieja). Comemos en Ibla, I Banchini no nada barato, pero vale la pena.
28 de junio
Seguimos los pasos del comisario Montalbano del fantástico Camilleri, visitamos Punta Secca, donde está la casa televisiva del comisario. A Sampieri visitamos la Mannera. Una fábrica medio derruida junto al mar escenario de las peripecias del comisario.
La ruta no lleva a Scicli. Una pequeña joya del barroco. Aquí nos encontramos también escenarios de la serie Montalbano. Comemos en un lugar fantástico, Osteria Tre Colli, junto a un hombre que bien podría ser el comisario “en persona personalmente”.
Nos gusta mucho esta pequeña ciudad. Disfrutamos de nuevo de la Sicilia más auténtica, la del interior.
29 de junio – 2 de julio
Ragusa – Catania 2 h 25 min (152 km)
BB Il Vulcano (Catena) 3 noches
Salimos de Ragusa dirección Catania.
Pasamos por Módica, una ciudad interesante y poco turística. Subimos a la Módica alta hasta el Pizzo Belvedere, una buena pendiente, pero las vistas lo merecen.
De camino a Catania paramos en la soleada Siracusa. Después de ciudades con tantas subidas y bajadas, Siracusa se abre plana al mar. Dejamos el coche y vamos paseando en la isla de Ortigia (la parte antigua de Siracusa).
En Ortigia nos encontramos con el mar otra vez. A mí me reconforta. Comemos barato en el lugar más turístico de la ciudad, delante del Duomo.
Visitamos Neapolis, el parque arqueológico de Siracusa. Nos impresiona mucho “la oreja de Dionisos”. A la salida me tomo uno de los mejores granizados del viaje. De naranja exprimida al momento.
Paramos en el Santuario de la Virgen de las Lágrimas. Vale la pena pasarse un momento para entender el carácter de los sicilianos y de sus creencias y milagros.
Llegamos al alojamiento en las afueras de Catania (Aci Catena). BB Il Vulcano. Nos cuesta mucho encontrarlo a pesar del GPS. Pero es una bonita casa con el Etna al fondo. Los dueños viven en la casa. Nos invitan a una cervecita y charlamos, la Silvana y su marido son encantadores.
Bien aconsejados, cenamos cerca del alojamiento, en un restaurante con especialidad de pescado. Y, con karaoke incluido. Turistas, inexistentes. Jordi me canta una canción: Wish You Were Here !!! Momento romántico.
30 de junio
Después de un desayuno (creo que el mejor de mi vida) con un surtido de pasteles de la zona y granizado de leche de almendra, salimos hacia el Etna. Hay que pronunciar bien la T: Etttna.
Subimos a la cota más alta posible en coche y allí nos encontramos con todo el traslado a la cumbre organizado. Está pensado para el turismo. Es todo muy fácil. Tomamos el teleférico y después seguimos el viaje con una especie de buses-camiones hasta al punto más alto permitido. IMPRESCINDIBLE. La belleza del paisaje nos deja boquiabiertos. Hay que abrigarse un poco.
A la vuelta, damos un paseo por la costa Aci Catena. La costa es preciosa, las edificaciones horribles.
1 de julio
Por la mañana nos trasladamos a Taormina. Decepcionante. Nos cuesta mucho llegar. Perdemos mucho tiempo. Al final utilizamos el funicular. Es de los lugares más turísticos que hemos encontrado. No nos gusta. Es agobiante. De todos modos, visitamos la ciudad y el anfiteatro.
De regreso, nos bañamos en el lido Faro Sant’Anna, cerca de Acireale. Como la mayoría de lugares, pagamos la entrada y disfrutamos del lugar con las tumbonas incluidas. Estamos casi solos. Nos bañamos en las rocas. ¡Nos relajamos!
Por la tarde visitamos Catania. Tomamos un tren turístico (quien nos ha visto y quién nos ve…) y hacemos una visita cómoda y práctica por la ciudad. Cenamos en el centro a base de arancini. En ningún momento nos sentimos inseguros.
2-5 de julio
Catania – Milazzo 1 h 39 min (130 km)
Milazzo – Lipari (Islas Eolias) (3h aprox de Ferry)
BB mamamia Guesthouse (3 noches)
2 de julio
Dejamos los maravillosos dueños del BB Il Vulcano, después de mi segundo mejor desayuno de mi vida y nos dirigimos a las Islas Eolias.
No pasamos por Messina. No hay tiempo para todo.
Llegamos al Puerto de Milazzo donde aparcamos el coche (10 € día) sin dificultad. Sale muy caro embarcar el coche y no vale la pena hacerlo. Haremos excursiones en barco.
Tomamos el ferry hacia Lipari (Islas Eolias). Llegamos y nos instalamos en BB Mamamia Guesthouse, alojamiento básico pero confortable. Los jóvenes que lo llevan son muy amables.
Visitamos Lipari y cenamos junto al mar mirando el partido de semifinales de la Eurocopa: ¡Alemania vs Italia! ¡Todo un espectáculo!
3 de julio
Tomamos un barco en el puerto de Lipari y visitamos Vulcano. Sin dificultad. Es una excursión agradable. Nos llevamos unos bocadillos de l’Enopaninoteca Gilberto e Vera en Lipari.
A la vuelta, cenamos y paseamos por Lipari
4 de julio
Salimos hacia Stromboli. La excursión es más larga. Hay que esperar que oscurezca para ver las explosiones de fuego y lava del volcán.
Paramos en Panarea que nos recuerda mucho a Grecia, a las islas Cícladas. Paseamos por la isla que, como Stromboli no tiene coches. Llevamos bocadillos de los buenos. Nos bañamos en las rocas.
Volvemos al barco, nos llevan a varios lugares curiosos antes de llegar a Stromboli. Nos bañamos y visitamos el pueblo. Precioso. Al pie del volcán, oímos el rugido y vemos las fumarolas del Stromboli. Nos espanta y emociona a la vez. Es, definitivamente, un lugar mágico.
Al atardecer volvemos al barco para trasladarnos a la parte más abrupta del volcán. Disfrutemos del “tramonto” pasando por la isla di Strombolicchio. El barco posiciona ante el volcán. Se hace de noche. Todos estamos expectantes para ver el fuego del volcán, pero no tenemos suerte. Nos conformamos con las bombas de humo y el sonido que hacen. Volvemos a Lípari de noche, sólo se escucha el murmullo del motor.
Llegamos medio dormidos, después del largo viaje nos merecemos algo especial. Entramos a Subba, la mejor pastelería de Lipari.
5 – 8 de julio
Lipari – Milazzo (3h aprox de Ferry)
Milazzo – Palermo 2 h 16 min (199 km)
BB Casa Vacanze de Cristina Palazzo Atanasio (3 noches)
5 de julio
Traslado Milazzo. Tomamos el coche de nuevo y vamos a comer a la península de Milazzo. Buscamos el restaurante Salamone a Mare, está todo desierto, pero nos atrevemos a entrar y ¡acertamos! Comemos especialidades de la zona, no es barato, pero es exquisito. El camarero, un profesional como los de antes, nos aconseja y nos cuida. Nos recomienda visitar la península y a bañarnos en la Piscina di Venere, la piscina de Venus. Vale la pena. Las vistas son espectaculares.
Esta noche la pasaremos en Palermo y aún tenemos que visitar Cefalu. Dónde pararemos para tomar un café o helado. Visitamos la ciudad. Es bonita. Es turística pero es un imprescindible.
Tomamos la autopista por primera vez y nos dirigimos a Palermo.
Traslado al BB Casa Vacanze de Cristina Palazzo Atanasio. Encontramos la casa con facilidad. La anfitriona nos ayuda a base de WhatsApp (habla español). Aparcamos el coche en un lugar vigilado todos los días de la visita. La dueña del BB nos había hecho la reserva (15 € día).
El alojamiento es una casa espectacular en centro de Palermo. Estamos contentos.
6 de julio
Visitamos Palermo. ¡Consulta la guía, hay mucho que ver, mucho! Todo a pie.
7 de julio
Seguimos visitando Palermo. Maravillados por la arquitectura y por el ambiente de los ricones más populares.
Por la tarde vamos en bus a la Playa de Mondello, a visitar a un conocido. Es la playa de Palermo y está dividida en zonas con tumbonas y casetas. No sé si hay ninguna zona de no pago. A la vuelta, sufrimos la experiencia de un bus abarrotado y donde la gente hace escarnio a los pobres revisores que no dan abasto. Nos reímos un poco.
Para comer, no se os ocurra ir a Ciccio Passami L’olio, Pizzeria, un restaurante que se ha puesto de moda pero es una verdadera estafa. Encontrareis un sinfín de sitios mejores para cenar o comer.
8 – 9 de julio
Palermo – Locogrande 2 h 19 min (144 km)
BB Baglio (1 noche)
8 de julio
Dirección Locogrande pasaremos por Segesta, Erice y Trapani.
Salimos de Palermo dirección Segesta, pero antes paramos en Monreale (no confundir con el Monreale al sur de la isla), para visitar la bellísima catedral. Aprovechamos para tomar las últimas granitas de leche de almendra del viaje.
Una vez terminada la visita, nos dirigimos a Segesta. Llegamos a la mejor hora, a pleno sol del mediodía!. Hace mucho calor y buscamos las sombras de los pocos árboles que encontramos. No sé si es por la insolación, por la tranquilidad del lugar, por el rumor de las cigarras, pero me he conmovido profundamente. Es un paraje bellísimo.
Comemos en un lugar cerca (de hecho, es la estación de tren), el restaurante no es muy bueno, pero es barato y sobre todo con aire acondicionado. ¡Ahora lo necesitamos!
Continuamos en coche hasta Erice. También se puede subir en funicular. A medida que subimos la temperatura va bajando. Arriba del todo hace frío. La bruma nos envuelve. Erice es un pueblo bonito. Turístico. Pero vale la pena visitar. Las vistas son fabulosas si la niebla permite disfrutarlas.
Dejamos la misteriosa Erice entre neblinas y nos dirigimos a Trapani. Damos una vuelta por la parte antigua. Las construcciones a la orilla del mar recuerdan las del Norte de África. Es una ciudad amable.
Antes de que oscurezca, nos dirigimos al último alojamiento del viaje, junto al aeropuerto de Trapani. Il Baglio. El lugar es bonito y agradable. Sobre todo, cómodo para partir al día siguiente. Cenamos en una pizzería de los alrededores.
9 de julio
Aeropuerto de Trapani. Volvemos el coche y volvemos a Barcelona (Via Girona con Ryanair)
Gastronomía
Antes de terminar quiero hacer un especial GASTRONOMÍA. En Sicilia como en toda Italia se disfrutan comiendo. Como siempre, encontrareis menos calidad en los lugares turísticos. Intentamos probar todas las especialidades sicilianas, de mar y de montaña. El pescado, la carne, el conejo, la pasta a la Norma, cuscús, las arancini, los panelle, etc. Pero sobre todo el dulce. No había comido nunca tantos y tan buenos dulces en mi vida. Todo es delicioso, pero me quedo con los cannoli con ricotta y con los bollos rellenos de helado.
Para beber, la refrescante “granita” de todos colores y en todos los lugares. Mis preferidas, de mandarina, naranja y, definitivamente, la de leche de almendras.
Lectura para el viaje:
Cualquier libro del Comisario Montalbano de Andrea Camilleri. Todas las novelas están ambientadas en la isla. Camilleri ayuda a entender a los sicilianos y a descubrir el país. Si sois seguidores de la serie televisiva disfrutaréis reconociendo sus escenarios.
Sicilia … para disfrutar de todos los sentidos!