Pel món

Ruta per Sardenya (18 dies)

Compartir...

Encontrareis la traducción en español al final del texto en catalàn

Golf d’Orosei

Del 30 de juny al 17 de juliol

Consells:

  • El 2021 hi havia pocs cotxes de lloguer o eren molt cars, aconsello reservar amb molt de temps
  • Si teniu cotxe és molt còmode viatjar en ferri. Això sí, si teniu certa edat com nosaltres, us aconsello cabina per anar i tornar
  • Si aneu en cotxe podreu portar vi!
  • Viatgeu per Europa i per tant tot és fàcil
  • A Sardenya es condueix molt bé. Res a veure amb la resta d’Itàlia
  • Allunyeu-vos una mica dels llocs turístics massificats, trobareu grates sorpreses
Com veureu les rutes no són molt llargues. No volem passar el dia a la carretera. Volem tenir temps de descobrir llocs interessants i parar allà on vulguem, on ens indiqui la guia i la intuïció.

Platja de la Berchida


Dijous, 30 de juny

Sortim de Barcelona direcció Porto Torres.

Hem comprat bitllets d’anada i tornada amb cabines i cotxe tot inclòs a bon preu. Ara surt molt car llogar cotxe. Si teniu certa edat com nosaltres us aconsello agafar cabina tan d’anada com de tornada.
Passem la nit al vaixell i arribem a Sardenya a les 12 del migdia del dia 1 de juliol.

Desembarquem el cotxe i sortim direcció Castelsardo.

Castelsardo

1 al 2 de juliol
Porto Torres – Catelsardo
La Colbula (1 nit)

Arribem a Castelsardo. Deixem maletes i sortim a dinar a la plaça nova del poble. 3 minuts caminant. Mengem bé. Trattoria Eduardo. Però res de l’altre món i una mica car.

Domus de Janas en forma d’elefant

A la tarda sortim a visitar la roca de l’Elefant que a part de tenir la silueta d’aquest animal, és una Domus de Janas (Casa de Fades), el nom que han posat a tombes excavades a la roca.

Domus de Janas de Sedini

Seguim i ens dirigim a Sedini on hi ha una impressionant Domus de Janas. Què ha estat habitada en posterioritat i ara és un museu. Ens trobem a l’entrada amb noia molt eixerida que estudia castellà a l’escola i té moltes ganes de practicar. Ens passem al castellà per no desil·lusionar-la. Ens fa una visita entusiasta del lloc. Us ho recomano. És molt interessant. Ah! Saludeu a l’Alberto…

Lliri de mar

Acabem de visitar el poble. Com gairebé tot els pobles interiors, és molt autèntic i destacable. Us recordem que la majoria de poblacions antigues són interiors i vivien d’esquena al mar.

Un cop visitat el poble tornem cap a Castelsardo i visitem el centre històric (bonic i amb vistes). Arribem a l’hora de la llum especial. Xarrem amb una senyora del poble que ens explica on hem d’anar. Passegem i anem a sopar a “casa”. Hem comprat formatges (pecorino sard), llonganissa sarda, salami, etc. I un bon vi negre canonau.

2 de juliol
Castelsardo – Aglientu
Monti Russu Natural Guest House 2 nits 

Deixem Castelsardo i de camí al nostre nou allotjament fem parades. Ja estem a la Costa Maragda.

Torre aragonesa

Visitem la Isola Rossa, fem un petit passeig per caminets a prop de la torre aragonesa. És molt bonic. La costa és plena de roques vermelloses i amb formes curioses.

Costa Paradiso

Continuem el viatge i passem per Costa Paradiso. Hi parem, és clar. Anem a parar al port Costa Paradiso i deixem el cotxe. Seguim un camí (magnífic) a l’esquerra i ens dirigim a la cala li Cossi. Tota la costa està plena de cales amb aigua cristal·lina. Hi ha gent. Fem un bany i continuem la ruta.

Cala di Cossi

Ja és l’hora de dinar i busquem un agriturismo (hotels i/o restaurants rurals, normalment bonics i bons). Trobem obert l’Agriturismo Nuraghe Tuttusoni. Volem provar el porcheddu, o garrí rostit, però s’ha d’encarregar. Mengem molt bé. El lloc és molt agradable i veiem que tenen apartaments macos.

Cala Paradiso de camí a Cala di Cossi

Visitem el nuraghe que dona nom al local i tornem a la ruta.

Nuraghe

Arribem a l’allotjament. Ens instal·lem. El lloc és espectacular. L’allotjament i els voltants. Massimo, el xicot que porta el lloc ens acompanya per una pista privada a una platja a prop. Fa calor. Ens va molt bé banyar-nos.

Cala a Monti Russu

Frescos, sortim cap a Santa Teresa de Gallura. Anem al capo Testa. Deixem el cotxe al final de la carretera. Passegem pels camins que hi ha sota el far. Roques, paisatge lunar. No us ho perdeu. Un bosc de roques, el mar blau intens i l’estret de Bonifaci (Còrcega) a tocar. Màgic.

Capo di Testa

Tornem a “casa” i sopem. Hi ha més gent. Xarrem una mica. Al vespre ens visiten (de lluny) els senglars (que són més petits que els d’aquí).

Capo Testa. Al fons, Còrcega

Capo Testa. Al fons, Còrcega

Fa molta calor però estem molt a gust.3 de juliol

Ens llevem amb la intenció de visitar la tomba dels gegants i un bosc d’oliveres mil·lenàries. Però hem tingut una pana al cotxe. Ve la grua i se’n porta el cotxe al mecànic a Tempio de Pausania. Per sort, el Massimo, l’encarregat de l’allotjament, ens porta a comprar dinar. A la tarda ens porta a una cala secreta on hi podem anar caminant. Estem sols. Més màgia.

Cala secreta a Monti Russu


4 de juliol
Aglientu – Torpé
Borgo Albador (1 nit)

 Hem de deixar l’allotjament i en Massimo ens acompanya amb cotxe a Tempio de Pausania a buscar el cotxe. Per sort la pana no és greu i a la tarda ja podem continuar el viatge.

Carrers de Tempio

No hem pogut visitar la Magdalena (jo ja hi havia estat, però el Jordi no), una excusa per tornar a Sardenya.

Mentre ens esperem visitem Tempio. Poble amb un centre de cases de pedra. A la plaça del Municipio hi ha una oficina d’Informació turística. Ens expliquen on podem anar. També ens expliquen que hi ha un museu amb l’únic martell d’acabar que queda a l’illa. Resulta que hi havia algunes dones especialitzades en acabar amb la vida de les persones amb malalties terminals o que patien molt. També pels nadons que naixien amb malformacions importants. Una eutanàsia casolana. És curiós que sempre fos una dona. Una dona gran i sàvia. M’interessa molt el tema. Li envio la informació a una amiga especialista amb eutanàsia i m’aconsella un llibre: La acabadora de Michela Murgia, i que il·lustra aquesta antiga pràctica a la Sardenya rural.

Capo Testa amb Còrsega al fons

Si voleu anar a dinar a Tempio, visiteu al bar Friends. En Massimo el porta amb la seva parella, la Valentina. Doneu-los-hi records.

Ens dirigim a Torpé on tenim l’allotjament. Passem per Olbia però no ens hi parem.

Ens instal·lem al Borgo Albador, bonic i agradable. Us l’aconsellem si voleu visitar la zona.

Llacuna de Porto Taverna

Ens arribem a la Porto Taverna i Sant Paolo per veure l’illa de Tavolara. Aquí hi ha força turisme. Visitem Posada, un poble bonic però una mica deixat, i hi sopem.

Tavolara

5 de juliol
Torpé – Orosei
Vistamare. Orosei (2 nits)

Sortim cap Orosei.

Berchida

Passem a fer un bany a la platja de Berchida, de sorra blanca i aigua transparent. De tornada parem a dinar a un agroturisme que jo ja coneixia Su Meriacru. Ara més sofisticat però amb uns jardins preciosos. Un jardí, un oasi. Mengem uns culurgioni i per fi el famós porceddu. De postres la seade! Tot exquisit!

Hi ha algunes platges amb pàrquing de pagament, altres no. Al mes d’agost cal matinar o anar a darrera hora.

Arribem a Orosei. Aquí tenim un altre allotjament. Aquest queda una mica apartat de la costa per una pista. El lloc és una mica allunyant per nosaltres però molt tranquil.

Pescadors

Fem un passeig per Orosei i comprem bitllets per fer una ruta amb vaixell. Fem un bany i tornem al nostre agroturisme a sopar a la fresca.

6 de juliol

Golf d’Orosei

Baixem al port d’Orosei per agafar el vaixell que ens farà una ruta. Sortim a les 10 i tornarem a la tarda. Visitem l’esplèndid golf d’Orosei i parem a diverses cales. La cala Mariolu és blanca i cristal·lina. També visitem la grotte Bue Marino. Una excursió recomanable. A l’agost…no sé. Nosaltres hem fet el viatge amb un vaixell gran que amb la mitat del passatge. Volíem una barca de goma per unes 12 persones però ja no n’hi havia. Hem portat entrepans, aigua, fruita. Però al vaixell hi havia de tot.

Golf d’Orosei

7 de juliol
Orosei – Muravera

Agriturismo Dolceluna. Muravera (2 nits)

Deixem Orosei i ens dirigim més al sud.

Santa Maria Navarrese

Parem a Santa Maria Navarrese. Visitem l’església i, davant mateix, hi ha una pedra votiva molt interessant. Màgica.

Dinem a una terrassa davant del mar. Hem passat per Arbatax però no val la pena.

Arbatax

Arribem al nostre agroturisme. Un lloc idíl·lic. Amb vistes al mar i a les salines. Fem una passejada, veiem la posta del sol i anem al nostre meravellós allotjament. Ens hi volem quedar a viure.

Muravera

8 juliol

Ens hem llevat i hem sortit cap a la Costa Rei. Les platges de la urbanització estan plenes i sorolloses. Ens hem allunyant una mica fins a la Piscina Rei, on hi ha. Sorra blanca. Aigües cristal·lines i flamencs. Fantàstic. Hi ha cales i platges molt boniques a la zona (Capo Ferrato). Res d’envejar al nord.

Piscina Rei

Hem dinat a un restaurant (Marina Gió) que està obert tot l’any. Davant del mar. Correcte.

Piscina Rei

A la tarda ha baixat la calor i hem sortit a la cerca dels menhirs Cuili Piras. Ens ha costat de trobar-los però ha valgut la pena. N’hi ha molts!!! És una propietat privada. Si us interessa heu d’anar Sole d’Estate AgriResidence i demanar permís. Us indicaran com arribar-hi. Els menhirs son misteriosos, inquietants. El paratge és rotundament màgic.

Menhir Cuili Piras

Menhirs Cuili Piras

Aquí, a l’agriresidencia, vàrem conèixer una parella d’italians del nord que ens van convidar a una copa d’un bon Vermentino de Gallura i a una bona conversa.

Capo Ferrato

9 de juliol
Muravera – Iglesias
B&B Domus Vista. Iglesias (2 nits)

Muravera. Llac de les Salines

Torre de Muravera

Sortim de Muravera i passem per Cagliari. Visitem la petita capital de Sardenya i dinem al barri mariner. Fem un bon cafè i sortim cap a Iglesias

Cagliari

Hem vist que a Santadi hi ha una celebració tradicional: el casament maurità. De camí, ens desviem per anar-hi però en arribar veiem que és per diumenge. Ens queda molt lluny d’Iglesias com per tornar-hi.

Carrers d’Iglesias

Un cop  instal·lats al nostre allotjament i seguin instruccions dels nostres amabilíssims amfitrions sortim a passejar pel poble de Iglesias. Un poble molt animat! Ple de terrassetes i restaurants. No hi ha pràcticament turisme.  Una grata sorpresa!

Muralla d’Iglesias

10 de juliol

Després d’un extraordinari i casolà esmorzar, ens dirigim a l’illa de Sant’Antioco.  A Sant’Antioco hem visitat el Villaggio Ipogeo Grotte, una mena de xaboles de la mateixa època i la Necropoli di Is Pirixeddus. Molt interesant. Hi ha visites guiades.

Necropoli di Is Pirixeddus

Poble Ipogeo

Ens hem dirigit al lungomare i hem dinat al restaurant I Due fratelli i hem menjat una paella de fregula espectacular!

Lungomare Sant’Antiocco

Agafem direcció Iglesias. Passem per Porto Flavia. Unes antigues mines. El paisatge que us trobareu és d’una bellesa increïble. Davant les mines hi ha l’illot Pan di Zucchero. Fabulós.

Pan di Zucchero des de les Mines

Per entrar a les mines cal tiquet. Hi ha visita guiada. Si hi aneu a l’agost, reserveu abans.

Costa d’Iglesias

Tot el paisatge de la costa és espectacular. Res a envejar a la costa Maragda. Tornem a Iglesias. El poble està decorat per una professó, la de la Vergine delle Grazie. Interessant.

Vergine delle Grazie

11 de juliol
Iglesias – Arborea
MEMO’S Affittacamere. Arborea (2 nits)

Després d’esmorzar molt bé, ens dirigim a Arborea.

Platja de les Piscines a prop del poble miner Naracauli

Passem per la mateixa carretera panoràmica que porta a Porto Flavia, abans ens desviarem per continuar cap el nord. Platja de les Piscines a prop d’un poble miner: Naracauli. Ha costat molt d’arribar. Molt mala carretera i amb moltes corbes. Se’ns ha fet llarg. Però en arribar en troba un bon xiringuito per dinar. Després d’un bany hem continuat a la ruta cap al nord.

Estanys d’Arborea

Hem arribat a Arborea. Ens instal·lem en un agroturisme senzill però còmode. Visitem les platges del voltant i una zona de llacs amb molts flamencs. Disfrutem de la posta de sol.

Estanys amb flamencs a Arborea

Sopem a l’allotjament de les nostres provisions de productes de la zona. Vi inclòs.

12 de juliol

Sortim cap a Santa Cristina, on hi ha un pou i un santuari nuràgic imprescindible de visitar. Molt interessant. Un dels llocs màgics de l’illa. Hi ha visites guiades.

Pou del Santuari de Santa Cristina

En sortir visitem el Nuraghe Losa i dinem malament a Arbasanta, lloc de naixement d’Antonio Gramsci.

Nuraghe de Losa

Un cop dinats anem cap al mar. Visitem la platja Is Arutas. Una espectacular platja blanca, amb pedretes de quars en lloc de sorra.  Preciosa!

Is Arutas

Frescos, sortim cap a Tharros, port fenici. Arribem massa tard i han tancat. Passegem fins a la torre de Sant Marcos. Un paisatge magnífic. De retorn parem a una església paleocristiana del segle VI, San Giovanni di Sinis.

Zona de Tharros

Visitem Cabras i el seu llac.

13 de juliol
Arborea – Alguer

Darrere del port. Alguer (2 nits)

Sortim cap Alguer per la costa (fabulosa, per cert).

Parem a S’Archittu. Bonic! Passegem i ens banyem.

S’Archittu.

Dinem a la marina de Bosa. Una població antiga és summament interessant i sense gaire turisme. Castell, carrers preciosos, cases de colors… terrasses. Val la pena!

Bosa

Seguim per la costa. Parem a banyar-nos a Villanova abans d’arribar a Alguer.

Cases de colors de Bosa

Ens instal·lem al nostre allotjament. La nostra amfitriona ens parla en català. Ens fa il·lusió a tots.

Alguer

Sortim a passejar. Ja coneixíem Alguer. Fa uns 15 anys que hi havíem anat. Ho hem trobat molt canviat. Molt turisme! Molt!. Quina pena. Ha perdut una mica d’encant.

Sopem amb dificultats a la ciutat vella i a descansar.

La Pelosa

14 de juliol

Visitem Alguer de dia i anem cap a Sintino. A la famosa platja de la Pelosa. Arribem a la tarda i no cal reservar abans. Si hi aneu a l’agost, recordeu de fer-ho. Nosaltres ens hem instal·lat a les roques, a una mini platgeta abans d’arribar a la gran. Molt millor. El lloc i l’aigua son deliciosos. Diuen que és la platja més maca de la Mediterrània. No és veritat. Cal anar a Balos a Creta.

Cala a prop de la Pelosa

15 de juliol
Alguer – Sorso
Casa Isabella Lilla Intero Appartamento. Sorso (2 nits)

Catedral de Sassari

Sortim cap a Sassari. És una ciutat molt interessant. Visitem la catedral i l’església Santa Maria de Betlem.  Un guia ens explica les curiositats de l’església i la famosa tradició dels candelieri. Molt interessant!

Torre a Sassari

Anem a dinar a un lloc fabulós i amagat. Al Circolo Ricreativo Cral Enal (Via S. Elisabetta, 30), una mena de local gastronòmic. Cal picar un timbre. Vàrem menjar un menú degustació de 28€ tot inclòs. Molt menjar! Un lloc per tastar la cuina de Sassari i disfrutar del lloc i dels amos. Us ho aconsello.

Sortim cap a Sorso. Fem migdiada a l’allotjament.

Basílica de Sant Gavino

A la tarda visitem Porto Torres. Visitem la meravellosa i impressionant basílica de Sant Gavino. No us la perdeu!

De retorn, parem a veure una esplèndida posta de sol a la marina de Sorso.

Marina de Sorso

En arribar a allotjament sentim música en directe. La seguim, i al bar del poble (0 turisme) hi ha un grup tocant. Ens hi instal·lem. De seguida ens demanen d’on som i ens dediquen una bonica rumba! Contents!

Anem a dormir satisfets!

 16 de juliol

Sortim a visitar unes esglésies romàniques de la zona.  Visitem Santa Maria del Regno (retaule fabulós. Pedra negre) i Santíssima Trinidad de Saccargia (bicolor).

Santíssima Trinidad de Saccargia

Després de dinar prop de la darrera església sortim cap a l’increible altar prenuràgi di Monte d’Accoddi. No us ho perdeu! Nosaltres vàrem passejar sols. És un dels llocs màgics. Brutal!

Altar

Els nostres amfitrions (el lloc és molt bonic. Amb jardí inclòs) ens indiquen una platja bonica: la platja de Balai al costat de Porto Torres.

17 de juliol
Sorso – Barcelona

De bon matí sortim cap a Porto Torres per agafar el ferri cap a Barcelona. Vaig agrair tenir cabina. Si no aneu ràpids us quedareu sense hamaca.

I, prenent el sol al vaixell i veient la posta de sol, arribem al final del nostre viatge.

La costa catalana cremant al fons

 


Compartir...

pròxim Publicar

Anterior Publicar

© 2025 Pel món

Autor Anders Norén