Encontrareis la traducción en español al final del texto en catalàn
Jordània
21 al 28 de gener
Com veureu les rutes no són molt llargues. No volem passar el dia a la carretera. Volem tenir temps de descobrir llocs interessants i parar allà on vulguem, on ens indiqui la guia i la intuïció.
Consells:
- Per primera vegada hem utilitzat els serveis d’una agència. Evaneos és una companyia que et posa en contacte amb agències locals. D’aquesta manera, hi ha un coneixement real i els diners van al territori. L’agencia ens va fer la ruta, ens va fer els transfers a l’aeroport, ens va reservar els hotels (alguns massa grans per al nostre gust) i el cotxe, i ens van prestar un mòbil amb dades il·limitades (molt important). L’agencia ens va aportar comoditat però, de totes maneres, Jordània és un país molt fàcil per viatjar.
- Una cosa negativa (crec que l’única): es condueix molt i molt malament. No existeixen les normes de conducció. Però hi ha vies molt transitades on hi ha molts radars que controlen la velocitat.
- Nosaltres vàrem llogar un cotxe ja que el Jordi és molt bon conductor. Amb assegurança a tot risc, això sí. Ja qui opta per viatjar amb taxi. Aquest opció és vàlida i econòmica (cal pactar preus).
- Jordània és un país segur. En tots els sentits. No hi ha problemes com en els països del voltant i no hi ha inseguretat ciutadana.
- Els jordans són extremadament amables i hospitalaris. No t’atabalen ni volen vendre’t res (tret de Petra). Només volen ajudar-te, conversar i mostrar-te el seu país.
- Podeu treure diners als ATM que trobareu gairebé a tot arreu (busqueu-los al Google maps).
- Us aconsello acabar la ruta al mar Mort en lloc d’acabar a Amman. És molt més relaxat.
VISAT ENTRADA
Des de 7 dies abans és important que ompliu el visat d’entrada https://www.gateway2jordan.gov.jo/form/Us donaran un QR indispensable per entrar al país. Si teniu la Jordan Pass no cal pagar el visat.
JORDAN PASS
http://jordanpass.jo/Contents/What_is_Jordan_Pass.aspx Només si visiteu Petra ja us surt a compte comprar el Jordan Pass. No us caldrà pagar el visat d’entrada! En aquesta pàgina trobareu l’enllaç oficial per comprar-lo i veureu les opcions que us donen i quins llocs inclou l’entrada.
Primer dia. Dissabte 21 de gener
Barcelona – Amman
Sulaf Luxury Hotel (3 nits)
Vàrem viatjar amb un vol directe de Vueling que surt i torna cada dissabte.
El 21 de gener ens esperaven a l’arribada de l’aeroport i ens van portar a l’hotel. Ens van donar el cotxe i el mòbil, i vàrem fer el check-in. Tot correcte.
Aquest és un hotel sense gaire encant. Vàrem optar per mitja pensió. Esmorzar i sopar. El vespre sempre arribem cansats. Hi ha bufet lliure i és normalet. Però té pàrquing i és pràctic per entrar i sortir de la ciutat.
Diumenge, 22 de gener
Amman i els castells del desert
Pel matí visitem els castells del desert, construïts durant la dinastia Omeyas.
Un cop sortim de la caòtica Amman ens trobem amb una tranquil·la carretera.
La primera parada serà el castell de Kharraneh (o altrament dit El Qasr Kharana, Qasr al Harrana, Qasr al-Jarana, Kharanaho Hraneh). Un castell no defensiu del segle VII, que tot hi estar al mig d’una planura per poc ens el passem. Els colors de terra i castell son els mateixos. Sembla ser que era un castell destinat a les reunions entre tribus omeies.
Seguim el trajecte cap al castell omeia d’Amra, un edifici defensiu però sobre tot dedicat al plaer. Amb uns frescos únics al món islàmic pel seu erotisme i per pintar la figura humana. Val la pena. Les pintures i l’arquitectura son d’una bellesa única. És un edifici declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.
Seguim fins el castell fortificat d’Azraq de basalt negre, construït pels romans i utilitzat pels omeies.
En acabar les visites vàrem dinar a la carretera, en un lloc senzill i sense turistes. Vàrem assenyalar el què volíem menjar i ja està. Bo i barat. Recordeu que en els llocs locals es menja amb els dits.
Vàrem continuar el trajecte fins a Amman. Vàrem aparcar a prop de la Ciutadella. Vàrem passejar entre les ruïnes romanes i vàrem gaudir de les vistes de la ciutat.
Vàrem continuar passejant per els carrers més populars de la ciutat i, esgotats, vàrem retirar-nos a sopar i a dormir.
Dilluns 23 de gener
Amman – Ajloun –Jerash – As-Salt
De matinada vàrem sortir cap a Jerash (o Gerasa). La ciutat romana més ben conservada de l’Orient Mitjà. No us ho la perdeu. Res a envejar a Pompeia, per exemple.
De camí, vàrem parar a la fortificació d’Ajloun. Fortalesa construïda pel famós Saladí. Un exemple de l’arquitectura militar musulmana. Si trobeu un dia net i clar podreu veure la vall del Jordà, les muntanyes de Galilea i fins i tot Jerusalem. Nosaltres no vàrem tenir aquesta sort.
Vàrem passejar tot el matí per la ciutat de Jerash. Una meravella. Esgotats vàrem dinar al costat de la sortida de la ciutat romana. En un restaurant a l’aire lliure. Sí, turístic, però bonic, barat i bo. Com sempre, el jordans amables i orgullosos de les seves joies arquitectòniques i naturals.
Us recordem aquí que la cuina jordana és de fet la libanesa o siriana amb algunes peculiaritats. Una delícia i de gran varietat.
Un cop refets, vàrem sortir cap a As-Salt, una bonica ciutat Patrimoni de la Humanitat que la descriu com a lloc de tolerància i hospitalitat urbana.
Salt no té gairebé turisme i només per això ja val la pena. Vàrem passejar per la ciutat, el mercat.
Aquesta ciutat és antiga, cosa que la fa diferent de la resta de ciutat de Jordània (inclosa Amman) que la seva arquitectura és moderna i sense gaire valor.
Vàrem acabar la visita al cafè Aktham’s al terrat d’un edifici cèntric. Com sempre vàrem gaudir de la conversa i de l’hospitalitat jordana.
Aquí tinc que ser sincera i confessar que a l’entrada de Salt per poc que ens agafa un atac de nervis i deixem el cotxe en mig del carrer. Com ja us he dit, la conducció és absolutament caòtica.
Ja de fosc, tornem a Amman. A sopar i a dormir. Com cada dia, esgotats.
Dimarts, 24 de gener
Amman – Petra (Wadi Musa)
Petra Moon Hotel 4* (2 nits)
Sortim direcció Petra!!! I passarem per Madaba, el Mont Nebo i el castell de karak (pel Camí dels Reis)
Agafem el Camí dels Reis (una carretera amb més de 5.000 anys d’antiguitat) i ens arribem a Madaba (a uns 40 Km d’Amman). Deixeu el cotxe i passegeu per la ciutat.
La ciutat és famosa pels seus mosaics bizantins. Visitem l’església de sant Jordi on hi ha el famós mapa de Madaba, que és la representació cartogràfica més antiga de Jerusalem i Terra Santa.
També visitem l’església dels Màrtirs i el parc arqueològic de la ciutat.
Sortim cap el mític Mont Nebo. Si el dia és clar podeu veure el Mar Mort, Cisjordània, Jericó, el riu Jordà, Betlén i Jerusalem.
La llegenda diu que Moisès està enterrat en algun lloc de la muntanya.
El tiquet de la visita a la basílica de Moisés no entra al Jordan Pass.
Seguim cap el castell de Karak, deixem el Camí dels Reis i agafem la ruta per al Mar Mort. Una carretera solitària i esplèndida.
Veiem per primera vegada el Mar Mort. Fem parades per gaudir de la seva bellesa.
Arribem a Al-Karak a la hora de dinar. Podeu menjar a qualsevol bar o restaurant de la zona. Nosaltres vàrem aparcar uns carrers abans d’arribar al castell a peu. Just davant hi havia un local més o menys nou. Uns joves van sortir i ens van oferir dinar-hi. Vam quedar-nos. Però no era un restaurant, era un cafè i per tant van anar a buscar el què vàrem triar a un altre lloc (m’hi jugaria alguna cosa que varen anar a buscar-ho a ca la seva mare). Vàrem menjar com reis. A un molt bon preu i amb l’amabilitat que caracteritza als jordans. Vàrem tenir que barallar-nos perquè no ens volien cobrar un hummus que va arribar una mica tard però que vàrem devorar. Estava deliciós.
Una curiositat, el lloc no tenia lavabos i em van acompanyar molt gentilment als banys de la mesquita de la cantonada que van obrir expressament per a mi.
Al-Karak és una visita obligada. És un dels castells croats més grans de la zona. Un imponent exemple d’arquitectura militar de l’època.
Vàrem reprendre el viatge direcció Petra passant pel Camí dels Reis (i per on google maps ens portava).
Vàrem arribar a Petra al capvespre. Els entorns son espectaculars.
Ens vàrem instal·lar al Petra Moon Hotel, ubicat al costat de l’entrada del centre de visitants de Petra. No vàrem visitar la ciutat de Wadi Musa que no té cap interès.
A l’hotel tenien un boníssim self-service amb plats de la zona.
Dimecres, 25 de gener
Petra
Petra Moon Hotel 4* (2 nits)
Ens vàrem llevar abans de la sortida del sol. Volíem entrar a Petra al sortir al sol i sense gaires turistes. L’hotel ens va preparar unes caixes per emportar-nos el dinar. A dins la ciutat nabatea no s’hi menja gaire bé.
No cal que us digui que visitar Petra és una experiència única. Gaudiu-la amb temps.
L’hotel estava a 10 minuts caminant de la ciutat (Wadi Musa) a l’entrada de Petra. Val la pena que us allotgeu aprop del centre de visitants que fa d’entrada. Ho agraireu a la tornada.
Després de recorre el Siq a peu que és la millor manera de disfrutar-lo (1,2km), arribem al tresor de Petra, Al-Khazneh, el mausoleu més conegut de Petra.
Però Petra és molt més. La ciutat és immensa. Cal com a mínim un dia sencer per visitar-la.
Camineu per la vall de la ciutat, veure les tombes a les pedres, l’amfiteatre, i un llarg etc.
Necessiteu una guia de paper. Especifico el tema paper. No cal que agafeu guies locals ni camells o cavalls. Podeu disfrutar la visita sols i al vostre ritme.
Nosaltres vàrem dinar a un bonic racó ombrívol a la vall abans d’iniciar l’ascens a l’Ad Deir.
Val la pena visitar Ad Deir (el Monestir). Per arribar-hi cal pujar per un camí molt transitat de rucs i turistes (algunes vegades junts). La pujada a peu dura una hora aproximadament. Depèn de la capacitat física de cadascú. No us aconsellem agafar els rucs per pujar ni baixar. Veus a la gent que ho fa passar-ho mooolt malament.
No us espanteu si veieu que hi ha zones on l’accés és difícil, segur que trobareu la manera fàcil d’anar-hi. Sempre hi és. Podeu visitar les tombes reials tranquil·lament.
Al voltant de 18h vàrem tornar a l’hotel a peu tot hi estar esgotats. Hi ha l’opció de tornar en transport a motor. Vàrem descansar a l’habitació i només després de sopar a l’hotel vàrem poder sortir cap l’espectacle de llum davant el tresor.
Petra by nihgt només es fa els dilluns, dimecres i dijous de 20:30 a 22:30 h. Podeu comprar les entrades als hotels o al centre de visitants (tot al mateix preu). No entra al Jordan Pass.
Val la pensa l’espectacle. Però recordeu que cal fer-lo caminant, sense altres opcions.
Per a mi, el més bonic va ser caminar pel Siq a la llum de les espelmes i poder veure el cel estrellat. L’espectacle en sí, consta d’un concert de música tradicional a la llum de les espelmes i de llum artificial a la façana del Tresor. Us oferiran seient i un té si arribeu a temps.
Després d’un dia molt llarg, anem a dormir amb la llum de les espelmes i dels estels als ulls.
Dijous, 26 de gener
Wadi Run
Rum Magic Camp (Deluxe tent) (1 nit)
Vàrem sortir de Wadi Musa per anar a visitar la petita Petra. Val molt la pena. No us ho perdeu. És un lloc amb màgia pròpia. Tranquil i bonic.
Tornem a la ruta. Avui hem d’arribar al desert de Wadi Run (uns 105 km de Wadi Musa).
Hi ha un bon tram que el fem per l’autopista. Allà, fan el canvi de sentit pel carril de l’esquerra. Està sempre senyalitzat.
Quan ens anem acostat a la zona desèrtica comencem a gaudir del paisatge de nou.
Wadi Run és un dels deserts més espectaculars del món. I, és el desert de Lawrence d’Arabia.
Arribem a dinar al Campament on ens allotjarem a Wadi Run. Ens allotgem en una tenda amb vistes al desert, amb bany i aire condicionat.
Pel desert hi ha altres campaments, sense tantes comoditats però amb més autenticitat.
A la nit esperàvem poder veure les estrelles i gaudir del silenci del desert. Ens vàrem trobar amb música disco dolenta a tot volum i contaminació lumínica del campament.
Un cop arribats i dinats al campament ens esperava un tot terreny per portar-nos a fer una ruta pels desert i veure la posta de sol.
Magnífic, impressionant. Aquest lloc té màgia. Ens vàrem quedar sense paraules.
A la nit, vàrem sopar i vàrem contractar un altre tour diferent pel matí següent. Ens quedaven ganes de desert.
Divendres, 27 de gener
Wadi Run – El Mar Mort
Dead Sea Spa Hotel (una nit i mitja)
Després del tour pel desert de 4 hores, sortim cap al Mar Mort. Passem per un poblet a treure diners d’un caixer i dinem pel camí.
La carretera que baixa del desert cap al Mar Mort és espectacular. Parem a fer un cafè i fer fotos i fer-la petar amb els altres contertulians (amb àrab i una mica d’anglès).
Cal que us digui, que normalment, la gent que fa aquesta ruta, ara van a Aqaba. Però la gràcia del mar Roig es poder fer submarinisme o snorkel, i, ara feia massa fred. Per tant, vàrem deixar aquesta experiència per una altra ocasió.
Un cop arribem al Mart Mort (a 420 metres sota el nivell del mar, poca broma!) ens trobem tota la costa plena de cotxes i de gent fen pícnic. És divendres, el dia festiu, i tothom surt de la ciutat per gaudir de la natura.
Aparquem per gaudir de la tarda que va queien i ja ens trobem amb un tros de carn a la brasa i beguda. Els jordans son molt hospitalaris i els agraden els turistes que gaudeixen del seu país.
Baixem a la vora del mar. La sal es cristal·litza i fa formes i llums molt especials. Se’ns omple els ulls de la blancor de la sal i la llum rosada del capvespre.
Tot està ple de gent, de jordans. No veiem turistes.
Arribem a l’hotel. Un hotel lleig, gran, impersonal.
Sopem i a dormir.
Dissabte, 28 de gener
El Mar Mort – Barcelona
El nostre vol directe cap a Barcelona surt a la nit. Per aquest motiu, havíem agafat una nit més d’hotel tot i que sabíem que no hi dormiríem, ja que havíem d’haver retornat el cotxe la nit anterior. Però, al final, ens el varen deixar fins a l’aeroport.
Aprofitem el matí per visitar el riu Jordà. A Betània. Allà on van batejar a Jesus. És interessant, encara que no siguis creien, perquè veus l’altra llera del riu. Allà, ja és territori ocupat i pots veure a la gent rebatejar-se de nou, gent de totes les branques del cristianisme.
Tornem a l’hotel i parem a una macro botiga de souvenirs. Caríssim. Una mica més enllà trobem un petit supermercat popular. Els preus son millors i el comerç és més just.
Abans de dinar, anem a la platja de l’hotel i prenem un bany de sal i de fang. Riem i gaudim de l’experiència de flotar a l’aigua.
Si voleu, hi ha molts llocs a la costa on pots fer un bany. Important, cal portar calçat si no és una platja. Els cristalls de sal us faran mal als peus. També necessiteu aclarir la pell i treure la sal que us quedarà. Trobareu xiringuitos on, per un petit preu, us donaran aigua per dutxar-vos.
A la tarda vàrem tornar el cotxe a l’aeroport. I ens vàrem trobar a la majoria de passatgers que havíem deixat el dissabte anterior.
Vàrem arribar a Barcelona, cansats però feliços.