Encontrareis la traducción en español al final del texto en catalàn
12 DE JUNY A L’1 DE JULIOL 2015
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/mapa-Croacia.jpg)
Ruta
Consells:
- Vueling té vols directes. Nosaltres vàrem optar per arribar a Zagreb i tornar via Dubrovnik. De Nord a Sud.
- Porteu passaport tot i que es pot entrar a Croàcia amb DNI. Cal passaport a Bòsnia i a Montenegro. No cal visats.
- Vàrem llogar un cotxe per internet (més barat) i us aconsellem incloure assegurança a tot risc. Recordeu portar una targeta Visa. Si dius que vas fora del país et cobraran suplements. Nosaltres no vàrem pagar res. De fet, no teniem previst sortir de Croàcia.
- Només vàrem reservar hotel a Zagreb i Dubrovnik. Les altres pernoctacions les vàrem reservar directament o via Booking el dia abans. No teníem la ruta tancada. Busqueu cartells anunciant les Sobes (habitacions). No sé si això es pot fer a l’agost!
- Allotjament: normalment utilitzem booking. Si utilitzeu aquest enllaç per les vostres reserves m’ajudeu a mi i aconseguiu un reemborsament de € 15!
- Els croates son bàsicament tancats però, com sempre, si intentem dir quatre frases en el seu idioma ho agraeixen.
- Els noms dels lloc son impossibles de pronunciar…poc a poc descobrireu que algunes consonats fan de vocals.
- Recordeu que hi ha poques platges. Us podeu banyar però gairebé sempre entre roques. A llocs com els ports, hi ha escaletes.
- No ens vàrem sentir mai insegurs en lloc. Ni a Bòsnia ni a Montenegro.
- Les carreteres a Croàcia son bones, però a la costa sud s’hi produeixen molts embussos. Sobretot, la carretera direcció a Dubrovnik.
- Alerta! La conducció a Bòsnia és temerària.
- A la temporada alta, mireu de reservar els ferris a les illes si aneu amb cotxe. O bé aneu-hi amb molta antelació.
- La gastronomia té influències italianes. En general menjareu bé.
- Hi ha turisme. Hi ha infraestructures i també aglomeracions i construccions terribles (sobre tot a la costa. Les illes s’han preservat)
- Moneda: A Croàcia forma part de la UE però encara no circulen els euros. 1 Kuna equival a 0,13 Euros. A Bòsnia 1 Marc equival a uns 0,50 Euros. A Montenegro, tot i no formar part de la UE, utilitzen l’euro com a moneda oficial.
- Hi ha wifi per tot arreu
PRIMER DIA
Barcelona – Zagreb
Vueling (sortida: 10.00 arribada a les 12.05)
Primera sorpresa agradable, ens trobem amb l’amic Daniel Negro en embarcar cap a Zagreb. Ell coneix molt bé el país i parla croat. De fet, ja ens havia donat diverses indicacions dies abans. Un cop tenim el cotxe ens separem. Ell va al nord, nosaltres a la capital. Però ens ha fet molta il·lusió la coincidència.
Arribem fàcilment a l’allotjament reservat, Apartment My Zagreb, al centre. Fantàstic! Aparquem molt a prop, però heu de tenir en compte la normativa vigent. Busqueu un quiosc i us ajudaran.
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/Catedral-de-Zagreb.jpg)
Zagreb (foto Jordi Vidal)
Dinem al centre i ens passegem per la ciutat. Molt agradable i bonica! Hi ha dues parts, l’alta (on hi ha les dependències administratives i del Govern) i la del centre. Les dues són molt interessants.
Sopem al carrer Radiceva. Ple de terrasses, música en directe, Jazz... Tot ple de zagrebins! No hi ha turistes! Suposo que a l’agost la capital es queda buida, però al juny hi ha un ambient espectacular!
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/mercat-zagreb.jpg)
Mercat de Zagreb
A la plaça principal, Trg Josipa Jelacica, hi havia una gran pantalla on donaven un partit de la selecció de Croàcia. Crec que jugaven per classificar-se per al mundial. Uau!!! Bon ambient!
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/Església-de-Sant-Marc-a-la-ciutat-alta-de-Zagreb.jpg)
Església de Sant Marc a la ciutat alta de Zagreb (foto Jordi Vidal)
Visitem la ciutat: el mercat és a l’aire lliure i les pageses venen fruita de temporada. Trobareu també lavanda. Podeu comprar ampolletes de perfum o oli esencial: el millor record que podeu portar. Recordeu que Croàcia és el país de la lavanda.
El centre, la ciutat Alta, els parcs…Zagreb és una ciutat bulliciosa, amb molta historia. Amb un estil arquitectònic molt diferent del de pedra blanca del sud. És una ciutat viva on tradició i disseny es troben.
Segon dia
Zagreb – Samobor – Zagreb (1h de trajecte)
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/Zagreb-Samobor-1.jpg)
Zagreb – Samobor
Una amiga croata de la Mariona ens ve a buscar a l’allotjament per anar a passar el dia a Samobor, un poble pintoresc al nord de la capital. Molt a prop d’Eslovènia. Els zagrebins hi van sovint a passar el cap de setmana. La nostra nova amiga i el seu marit nord-americà s’hi van traslladar i hi viuen de fàbula. Tastem la cuina típica de la zona: deliciosa. A la tornada ens perdem pels boscos dels voltants!!!! Per sort és encara de dia i ens tornem sans i estalvis a Zagreb. Poca broma! Us recordo que hi ha molts òssos als boscos. El Daniel ens explica que quan es passeja per la muntanya prop de casa seva, va cantant ben alt per espantar-los. Es veu que funciona. Els òssos són solitaris i eviten el contacte amb els humans.
És una excursió recomanable!
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/Plaça-Tomislava-i-església-de-Santa-Anastàsia-Samobor.jpg)
Plaça Tomislava i església de Santa Anastàsia, Samobor (foto Jordi Vidal)
Tercer dia
Zagreb – Plitvice (2h de trajecte)
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/Zagreb-Plitvice-1.jpg)
Zagreb – Plitvice
Sortim en direcció al Parc Nacional dels Llacs de Plitvice. Val la pena. Estic segura que a l’agost estarà pleníssim de gent. Però armeu-vos de paciència perquè és un paratge increïble!
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/Vista-aèria-dels-llacs-de-Plitvice.jpg)
Vista aèria dels llacs de Plitvice (foto Jordi Vidal)
Arribem a la zona cap el tard. Ens allotgem a una sobe que ens ha agradat. A la carretera n’està ple! Reposem al jardí de la casa: una esplanada verda on degustem un xupito d’aiguardent que ens han ofert.
Quart dia
Parc de Plitvice – Senj – Karlobag (3h de trajecte)
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/Plitvicka-Karlobag.-1.jpg)
Plitvicka – Karlobag
Sortim a primera hora cap els llacs. Al recinte hi ha un restaurant, al final del recorregut, però sempre està ple, es car i no es gaire bo. Nosaltres comprem entrepans típics de la zona, fruita i aigua en un forn a l’exterior del parc. Tot el què ens cal per passar el dia al parc.
La visita comença després de pagar l’entrada. Hi ha pàrquings per deixar el cotxe. Tot i això, recomanem anar-hi ben aviat.
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/Llac-Plivitce.jpg)
Llac de Plitvice
Passem tot el dia al parc. Dinem quan ens ve de gust. Ens mengem els entrepats tipics de la zona, una mena d’empanades amb formatge fresc que estan boníssimes. Val la pena passejar tranquil·lament, sense presses.
Jo havia vist un munt de fotografies del parc mentre organitzava el viatge, però el Jordi no. I queda feliçment sorprès del lloc.
Sortim cap a la costa. Ens dirigim a Senj. Primer passem per un altiplà. No hi ha ningú enlloc. De tant en tant, passem per algun poblet de quatre cases…parem a comprar mel.
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/De-camí-a-Senj.jpg)
De camí a Senj
Deixem l’altiplà i pugem i pugem fins a la cota més alta i allà, ens apareix el mar i les illes! Quines vistes! Quin espectacle!
Un cop a Senj, agafem la carretera de la costa que ja pràcticament no deixarem. El mar per un costat i la muntanya per l’altre.
Passem per poblets preciosos com Starigrad. I, finalment arribem a Karlobag i ens allotgem a l’hotel Velinac, ens donen una sobe davant de l’àrida illa de Pag.
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/Àrida-illa-de-Pag-davant-de-Karlobag.jpg)
Àrida illa de Pag davant de Karlobag (foto Jordi Vidal)
Durant el mes de juny no hi ha gran oferta de sobes (habitacions). Però per temporada alta trobareu ple de gent amb cartells anunciant habitacions de tots tipus.
Cinquè dia
Karlobag – Vodice (2h de trajecte) – Prvić (10min en ferri)
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/karlobag-Vodice-1.jpg)
karlobag – Vodice
Sortim direcció Prvić. El Daniel ens va recomanar visitar aquesta mini illa. Deixem el cotxe a Vodice, al carrer. Aquesta, és una petita ciutat turística sense gràcia.
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/illa-de-Prvic.jpg)
Illa de Prvic (foto Jordi Vidal)
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/Vodice-Prvic-1.jpg)
Vodice – Prvic
Agafem un ferri cap l’illa de Prvić. 10 minuts. No sé perquè, però no paguem. Arribem a l’illa i busquem allotjament. Ens costa trobar una sobe, la majoria encara estan tancades. Finalment, anem a un restaurant i ens ajuden. Trobem habitació. No m’agrada gens però no podem triar.
Passem el què queda del dia passejant per l’illa. No hi ha cotxes. És molt bonic i té un no sé què màgic. Ens expliquen que aquest és un destí turístic d’artistes i intel·lectuals de la capital.
Mengem en un restaurant on hem vist que rentaven el peix acabat de pescar al costat, a la mateixa vora del mar.
Sisè dia
Prvić – Vodice – Trogir (1H DE TRAJECTE)
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/Vodice-Trogir-1.jpg)
Vodice – Trogir
Tornem a Vodice, agafem el cotxe i ens dirigim cap a Trogir. Seguim la carretera i anem baixant per la costa croata. Entre altes muntanyes i el mar, tot ple d’illes i illots!
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/Plaça-de-la-Catedral-de-Sibenik.jpg)
Plaça de la Catedral de Sibenik (foto Jordi Vidal)
Dinem a Šibenik. Una ciutat molt interessant i bonica. No hi ha tants turistes com al sud. Quedem gratament sorpresos. Dinem a una placeta sota els arbres. Comencem a gaudir de l’arquitectura croata de pedra blanca. Molt diferent del nord, de Zagreb. De fet, la famosa Casa Blanca de Washington està contruïda amb aquest tipus de pedra.
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/La-fortalesa-Kamerlengo-Trogir-1.jpg)
La fortalesa Kamerlengo, Trogir (foto Jordi Vidal)
Continuem el viatge fins a Trogir. Ens allotgem als Apartaments Mijo Trogir. Ens costa una mica trobar-los perquè no estan al mateix centre. L’amo ve amb un moto a buscar-nos. L’habitació, pulcríssima! Els amos, molt atents. Visitem Trogir. Una ciutat bonica i animada.
Setè dia
Trogir – Split (30min de trajecte) – Vis (3h de trajecte en ferri)
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/Trogir-Split-1.jpg)
Trogir – Split
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/Temple-de-Saturn-Split-Dalmàcia.jpg)
Temple de Saturn, Split (foto Jordi Vidal)
Ens dirigim a Split, visitem la magnífica ciutat. El centre està construït a sobre del Palau Dioclecià. En un mateix edifici pots trobar peces o trossos de diversos estils i èpoques! És molt interessant!!! Dinem al centre, al costat d’un petit temple romà. Hi ha turistes però la ciutat s’ho val! Suposo que per temporada alta estarà a tope, però aquesta ciutat és imprescindible, diria que més que Dubrovnik. Està viva.
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/Split.jpg)
Split
A Split agafem un ferri direcció a Vis. Disfrutem del paissatge que ens ofereix el viatge.
Visitem la ciutat i sopem. Ens allotgem a Holiday Home Isabella. Un apartament molt bonic al vell mig de la senyorial i bella ciutat.
Vuitè dia
Vis
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/Split-Vis-1.jpg)
Split – Vis
Vis és una illa, la més llunyana i la més preservada que ha quedat. Una petita joia. Aquí descobrim per casualitat un dels millors restaurants que hem provat. Tot buscant la mítica cova on Tito va dirigir les tropes contra els nazis, trobem un petit llogaret. Un restaurant ecològic. Mengem cuina tradicional sota els arbres. Restaurant Pol Murvu.
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/Façana-marítima-de-Vis.jpg)
Façana marítima de Vis (foto Jordi Vidal)
Recorrem tota la costa, ens banyem. Visitem Komiza, la segona ciutat de l’illa, on agafem una barca per visitar la Gruta Blava. Recomanable només si teniu temps.
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/Komiza-1.jpg)
Construcions amb pedra blanca. Komiza (Vis)
Novè dia
Vis – Split (3h de trajecte en ferri) – Drvenik (2h de trajecte carretera) – Hvar (1h de ferri)
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/Split-Drvenik-1.jpg)
Split – Drvenik
Deixem Vis per dirigir-nos a l’illa de Hvar. Hem de tornar per Split. Els ferris que van directament de Split a Hvar no hi podem embarcar el cotxe. Cal, doncs, tornar a Split i agafar de nou la carretera costera fins Drvenik. Potser per temporada alta hi ha més ferris per escollir. Aquí, a Drvenik, podem embarcar el cotxe. Fem el trajecte al capvespre i la llum és encisadora. El paissatge està plagat d’illes i es veuen les altes muntanyes del continent. Les vistes són clamoroses.
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/Ferri-Sucuraj-Drvenik-.jpg)
Ferri Sucuraj-Drvenik (foto Jordi Vidal)
Arribem a Hvar de nit. Hi ha una única carretera que a travessa tota l’illa. Agafem el primer hotel que trobem indicat. Hotel Timun. Ens desviem direcció al mar per una petita carretera (pista asfaltada). És fosc i no veiem res. Per sort, a l’hotel tenen lloc. Estem a Pokrivenik. A dormir.
Desè dia
Pokrivenik – Stari Grad (47min de trajecte)
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/Hotel-Timun-Starigrad-1.jpg)
Pokrivenik – Starigrad
Ens despertem i descobrim que estem en un lloc preciós! Amb vistes a altres illes i a la costa continental. Una meravella. L’aigua té uns colors i una transparència inigualables!
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/Pokrivenik.jpg)
Pokrivenik (Hvar) Davant l’hotel
Tornem a la carretera principal i ens dirigim a Stari Grad, una agradable ciutat. Ens instal·lem a Gildo Menegalli’s Holiday Studio. Lloc correcte. Sense pretensions. La ciutat de Hvar és molt més cara i per temporada alta hi ha molta gent.
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/Stari-Grad-Hvar.jpg)
Stari Grad (Hvar)
Ens dirigim a Hvar ciutat i parem allà on ens sembla bonic i amb possibilitats de banyar-nos. Us recordem que hi ha poques platges. La majoria de cases a la costa tenen els seus propis baixadors al mar. Entre les roques podeu trobar escales.
Hvar és l’illa de la lavanda!!! Hi ha camps plens d’aquesta herba.
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/Hvar.jpg)
Hvar (foto Jordi Vidal)
Visitem la ciutat d’Hvar, puguem a la fortalesa de Tvrđava. Disfrutem de les vistes i dels carrerons de la ciutat. Petita i molt bonica. Molt recomanable.
Sopem a Stari Grad. Trobem un lloc molt romàntic amb vistes al mar. Restaurant Eremitaz. Passegem tranquil·lament per la ciutat.
Oncè, dotzè i tretzè dia
Hvar – Drvenik (1h de ferri)
Drvenik – StonE (1,20h de trajecte)
Ston – Korčula (1,45h de trajecte amb ferri inclòs)
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/Drvenik-Stone-1.jpg)
Drvenik -Stone
Deixem l’illa de Hvar i ens dirigim a l’illa de Korčula.
Tornem pel mateix lloc per on vàrem arribar: per Drvenik. D’aquí anem fins Zaton Doli per entrar a la península d’Ston. Tornem, doncs per la costa croata de nou. Hi ha trànsit.
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/Vinyes-a-prop-Orebic.jpg)
Vinyes a prop Orebic
De camí a Ston, i si us agraden les ostres, trobareu indicades diverses zones de cultiu i de degustació.
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/Stone.jpg)
Ston
Arribem a Ston per dinar. Visitem la ciutat (turística) i les seves famoses muralles!! Els paisatges són impressionants.
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/Stone-Korçula-1.jpg)
Stone – Korčula
Continuem el trajecte fins Orebic, llogaret on agafarem el ferri cap a Korčula.
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/Ferri-Korçula.jpg)
Ferri Korčula
El ferri ens deixa a la mateixa ciutat de Korčula. Ens traslladem a l’allotjament que queda a les afores de la ciutat i prop del mar.
Ens allotgem a la Rezidence Castello Apartments. Ens costa una mica de trobar-ho tot i estar indicat. Farem 3 nits a Korčula. Tenim ganes de descansar i tenir temps per fer una mica de bugada. L’apartament és ampli, amb cuineta i terrasseta. També tenim una piscina i, al costat, el restaurant que regenta els apartaments.
Visitem la ciutat de Korčula. Bonica i interessant. Sopem en un lloc turístic però correcte.
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/Casa-a-Korčula.jpg)
Casa a Korčula
Durant l’estada a l’illa us recomano de tot cor dos restaurants al centre de l’illa. Hi trobareu cuina tradicional autèntica i de productes ecològics (els restaurants de tradiconals es denominen “Konoba”). Un d’ells, és molt a prop de la ciutat, en un poblet: Konoba Mate. El segon i el millor: Konoba Maha. L’entorn és molt bonic i el lloc és fantàstic. La família encantadora i coneixedora de la realitat de Catalunya. Van fer brases per cuinar només per nosaltres i ens van oferir uns postres exquisits! No us ho perdeu! No podeu marxar de Croàcia sense provar la seva gastronomia.
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/Medvinjak-illa-de-Korcula.jpg)
Medvinjak (illa de Korcula) (foto Jordi Vidal)
Recorrem tota l’illa i les seves platges. Cansats, la segona nit sopem a la nostra terrasseta de l’apartament a base d’embotits, formatges i vi de la zona (molt bo). Súper bé! A la tercera nit repetim ja que cau una forta tempesta. Al cap d’una estona d’estar sopant, ens envaeixen un nombre d’insectes considerable. Però sobretot d’una mida que no havíem vist mai! Mai! Mai!! Enormes!!!! Fugim a l’interior de l’apartament. Tot ben tancat! que no entrin! Riem de la nostra valentia.
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/platja-Korçula.jpg)
Platja Korçula
Després de descansar una mica, tornem a la ruta.
Catorzè i cinquè dia
Korčula – Sarajevo (6h de trajecte)
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/Korçula-Sarajevo-1.jpg)
Korçula – Sarajevo
Deixem Korčula i en dirigim a visitar Mostar (Bòsnia Hercegovina). Un cop estem en ruta, el Jordi i jo ens mirem… Pensem el mateix: anem a Sarajevo? Sí!!!! Una pallissa d’hores però tenim energia, hem descansat!
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/Muntanyes-deixant-Sarajevo.jpg)
Muntanyes direcció Sarajevo
La carretera de Mostar a Sarajevo és petita i revirada. Es condueix molt malament. Però estem il·lusionats per visitar la mítica ciutat. El paissatge és encisador! els poblets que creuem ens transporten a altres èpoques.
Arribem al centre i cal buscar allotjament. Veiem un hotelet de color groc a la vora del riu. Surto del cotxe i vaig a demanar si tenen lloc. En tenen i els preus són acceptables per nosaltres. L’hotel Latinski Most és petit, encantador i els joves que el porten atents i simpàtics. Estem fascinats!
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/Sarajevo.jpg)
Barri musulmà. Sarajevo
Ens instal·lem i sortim a sopar. Ens aconsellen que anem al centre, a la zona musulmana, on es troben els millors restaurants i més econòmics. Només ens cal atravessar el famós Principov most (most significa pont) on fou assassinat l’arxiduc el 1914 i que va ser l’inici de la Primera Guerra Mundial.
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/Pont-Sarajevo.jpg)
Pont Sarajevo
Arribem al centre, tot ple de petits restaurants amb terrasses al carrer, però tots ocupats! Les taules plenes de menjars amb molt bona pinta! Tothom xerra però ningú menja. Que estrany….Mentre busquem algun restaurant amb una tauleta buida, sentim el tro d’un cohet! Què passa? Tothom es posa a menjar!!!! Comença l’Iftar! Senyors! Estem en ple Ramadà i no ens n’havíem assabentat! Uauuuuuuuuuu!
Sarajevo, com tothom sap, té una població musulmana majoritària i, per tant, es celebrà el Ramadà, però a l’europea. Molt festiva. Finalment, dues dones (mare i filla) ens ofereixen compartir la seva taula i, per suposat, triem “menú ramadà”!
Curiosament fa fred, molt fred! Ens posem tota la roba que tenim a sobre. I visitem Sarajevo: ens emociona i enamora. Decidim quedar-nos una altra nit!
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/Roses-de-Sarajevo.jpg)
Les roses de Sarajevo
Per tot arreu hi ha vestigis de la guerra dels Balcans. La ciutat va patir molt i encara tenim el record a la nostra ment. Hi ha metralla a les façanes y blocs encara en ruïnes. Trobem una mena de senyals amb pintura vermella al terra (taques que els bosnis anomenen les roses de Sarajevo). Senyalen llocs on es van produir grans matances, com ara la del mercat.
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/tunel-esperança.jpg)
Tunel de l’esperança
Veiem anuncis de visites guiades a l’aeroport i a les zones més afectades durant el setge i ens apuntem. Som unes 6 persones. La visita és en castellà. El guia, jove i motivat! Ens emociona les histories que ens explica. Visitem el túnel de l’esperança, corredor que es feia servir durant el conflicte: de l’aeroport a la ciutat. L’única via que conectava a l’exterior i on es passaven medicaments, malalts, etc… Les forces Serbies buscaven l’entrada, molt amagada, i allí s’acarnissaven les lluites.
La ciutat m’ha emocionat i he plorat en homenatge a tota aquella gent que tant va patir. El record de tot el què va passar és encara molt present. I, no volem oblidar!
Setzè dia
Sarajevo – Cavtat (5h de trajecte)
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/Sarajevo-Cavtat-2.jpg)
Sarajevo – Cavtat
Deixem l’enyorada Sarajevo i reprenem la terrible carretera cap a Mostar. Parem a gaudir del paisatge. Visitem Pocitelj i la seva bonica Mesquita.
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/Mesquita-i-campanar-de-Pocitelj-sobre-el-riu-Neretva-Bòsnia-i-Hercegovina.jpg)
Mesquita i campanar de Pocitelj, sobre el riu Neretva (Bòsnia i Hercegovina)
Durant el viatge ens trobem pobles que formen part de la República Srpska, pobles pro Sèrbia i que no formen part de la Federació de Bòsnia Herzegovina. Tenen una moneda diferent, legislació, assemblea i executiu propis i escriuen en ciríl·lic! Una solució estranya que es va adoptar en els acords de Dayton per acabar amb la guerra. Molt interessant. Vivim la Història en directe!
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/Mostar.jpg)
Mostar
Arribem a l’hora de dinar a Mostar. Visitem la petita ciutat i dinem a un restaurant turístic amb vistes al pont reconstruit. Els nois més valents es tiren a l’aigua des del pont per guanyar alguns diners. Formen part de l’espectacle. Tot és turisme i alegria…però no us enganyeu, la gent don’ forget.
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/dont-forget.jpg)
Don’t forget!
Tornem a la ruta. Cerquem allotjament de pas. El trobem a un poble coster: Cavtat. Ben agradable, tot i que turístic.
Dissetè dia
Cavtat – Kotor (1,40h de trajecte)
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/Cavtat-Kotor.jpg)
Cavtat – Kotor
Deixem l’allotjament i ens dirigim a Kotor (Montengro). L’avantatge de no planificar massa la ruta és que la pots variar quan vulguis.
Entrem a Montenegro fent una bona cua a la duana. Portem passaport i no tenim problemes per entrar. Tot està en ciríl·lic. La moneda utilitzada oficialment és l’euro.
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/Perast-Kotor.jpg)
Perast. Badia de Kotor
Dinem en un bonic i petit poblet, Perast, a la vora del fiord (que, de fet, és un antic cràter derruït d’un volcà). Val molt la pena fer tot el recorregut per la badia fins arribar a la ciutat de Kotor. El paissatge és insuperable.
Ens instal·lem a Accomodation Tianis Deluxe Rooms. Està fóra de la muralla. Al costat. L’allotjament és molt acollidor. Deixem el cotxe ben aparcat i anem a conèixer la ciutat.
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/Kotor.jpg)
Kotor
És una ciutat bonica i misteriosa. Suposo que pel fet d’estar envoltada de grans muntanyes i aigua. Queda una mica enclotada. Arribem al capvespre, hi ha poca gent. Passegem pels antics carrers, placetes i esglésies. Sopem a l’aire lliure, en una plaça que a mi em recorda Venècia. Hi ha música en directe. És turístic però també romàntic.
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/Muralla-Kotor.jpg)
Muralla de Kotor
Al matí tornem a la ciutat antiga per pujar a les famoses muralles. Una pujada tremenda! I, va i resulta que ens volen cobrar per l’esforç de pujar: passem!
A més, la ciutat ha canviat. Hi ha un gran creuer a la badia i tot està ple de turistes! Sort que la hem disfrutat sense gent!!!!
Ens banyem a platja que hi ha fora les muralles. L’aigua no està molt neta. Però impressiona el lloc. Passada la ciutat antiga hi ha uns edificis abandonats de l’època comunista. Residències d’estiu de funcionaris, sembla ser.
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/Fiord-Kotor-2.jpg)
Fiord Kotor
Tornem cap a Croàcia. Refem la carretera que dona la volta a tot el fiord. Ens desviem i ens enfilem per una carretera per poder gaudir de les vistes. Tornem a baixar i ens dirigim cap a Dubrovnik. La nostra darrera parada.
Divuitè dia
Kotor – Dubrovnik (2h de trajecte)
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/Kotor-Dubrovnik-1.jpg)
Kotor – Dubrovnik
Arribem a Dubrovnik a la tarda, ens instal·lem a Guest House Raguz, un allotjament senzill i econòmic. Deixem el cotxe i baixem a la ciutat a peu.
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/El-Palau-Sponza-Dubrovnik-.jpg)
El Palau Sponza, Dubrovnik
La ciutat de Dubrovnik és bonica. Però esgarrada pel negoci turístic. Ha perdut part del seu encant. La ciutat està ben cuidada. Ple de restaurants i referències a Joc de Trons.
Voltem. Al capvespre prenem una copa a un lloc amagat darrera les muralles i davant el mar. Bonic. Sopem a un restaurant de fusió japo-croàta! No està malament però car. Tornem a l’allotjament en taxi.
Dinovè dia
Dubrovnik
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/Croàcia.jpg)
Dubrovnik
Visitem la ciutat i busquem algun lloc per banyar-nos. Fa calor! Dinem en una terrassa al centre.
Vintè dia
Dubrovnik – Barcelona
Vueling (sortida a les 12.00 arribada a Barcelona, 14.30h)
![](https://pelmon.cat/wp-content/uploads/2019/05/Dubrovnik-Aereoport-1.jpg)
Dubrovnik – Aereoport
Deixem l’allotjament i ens dirigim cap a l’aeroport amb temps. Es necessiten uns 50 minuts. Aixó si no hi ha problemes de trànsit a la carretera!
Tornem a Barcelona!
Traducción en Espanyol
Consejos:
- Vueling tiene vuelos directos. Nosotros optamos por llegar a Zagreb y volver por Dubrovnik. De Norte a Sur.
- Lleve pasaporte, aunque se puede entrar a Croacia con DNI. Se necesita pasaporte en Bosnia y en Montenegro. No precisan visados.
- Alquilamos un coche por internet (más barato) y os aconsejo incluir seguro a todo riesgo. Recuerda llevar una tarjeta Visa. Si dices que vas fuera del país te cobrarán suplementos. Nosotros no pagamos nada ya que, de hecho, no teníamos previsto salir de Croacia.
- Sólo reservamos hotel en Zagreb y Dubrovnik. Las otras pernoctaciones las reservamos directamente o vía Booking el día antes. No teníamos la ruta cerrada. Busca carteles anunciando las sobe (habitaciones).
- Alojamiento: normalmente utilizamos booking.
- Los croatas son básicamente cerrados, pero, como siempre, si intentas decir cuatro frases en su idioma lo agradecen.
- Los nombres de los lugares son imposibles de pronunciar … poco a poco descubrirás que algunas consonantes hacen de vocales.
- Recuerda que hay pocas playas. Puedes bañarte, pero casi siempre entre rocas. En lugares como los puertos, hay escalerillas.
- No nos sentimos inseguros en ningún lugar. Ni en Bosnia ni en Montenegro.
- Las carreteras en Croacia son buenas, pero en la costa sur se producen muchos atascos. Sobre todo, en la carretera dirección a Dubrovnik.
- Cuidado! La conducción en Bosnia es temeraria.
- En temporada alta, intenta reservar los ferris a las islas si va en coche. O bien llegad con tiempo.
- La gastronomía tiene influencias italianas. En general comeréis bien.
- Hay turismo. Hay infraestructuras y también aglomeraciones y construcciones terribles (sobre todo en la costa. Las islas se han preservado)
- Moneda: En Croacia forma parte de la UE, pero aún no circulan los euros. 1 Kuna equivale a 0,13 Euros. En Bosnia 1 Marco equivale a unos 0,50 Euros. En Montenegro, no forma parte de la UE, pero utilizan el euro como moneda oficial.
- Hay wifi en todas partes
PRIMER DÍA
BARCELONA – ZAGREB
VUELING (SALIDA: 10.00 LLEGADA A LAS 12:05)
Primera sorpresa agradable, nos encontramos con el amigo Daniel Negro al embarcar hacia Zagreb. Él conoce muy bien el país y habla croata. De hecho, ya nos había dado varias indicaciones días antes. Una vez tenemos el coche nos separamos. Él se dirige al norte, nosotros a la capital. Pero nos ha hecho mucha ilusión la coincidencia.
Llegamos fácilmente al alojamiento reservado, Apartment My Zagreb, en el centro. ¡Fantástico! Aparcamos muy cerca, pero debes tener en cuenta la normativa vigente. Busca un quiosco y te indicaran como aparcar.
Comemos en el centro y nos paseamos por la ciudad. Muy agradable y bonita! Hay dos partes, la zona alta (donde están las dependencias administrativas y del Gobierno) y la del centro. Las dos son muy interesantes.
Cenamos en la calle Radiceva. Lleno de terrazas, música en directo, Jazz … ¡Hay mucha gente, pero no hay turistas! Supongo que en agosto la capital se queda vacía, pero en junio hay un ambiente espectacular
En la plaza principal, Trg Josipa Jelacica, nos encontramos una gran pantalla donde daban un partido de la selección de Croacia. Creo que jugaban para clasificarse para el mundial. Uau ¡Buen ambiente!
Visitamos la ciudad: el mercado es al aire libre y las campesinas venden fruta de temporada. Encontrará también lavanda. Puedes comprar frascos de perfume o aceite esencial: el mejor recuerdo que puedes llevar. Recuerda que Croacia es el país de la lavanda.
El centro, la ciudad Alta, los parques … Zagreb es una ciudad bulliciosa, con mucha historia. Con un estilo arquitectónico muy diferente del de piedra blanca del sur. Es una ciudad viva donde tradición y diseño se encuentran.
SEGUNDO DÍA
ZAGREB – Samobor – ZAGREB (1H DE TRAYECTO)
Zagreb – Samobor
Una amiga croata de Mariona nos viene a buscar al alojamiento para ir a pasar el día a Samobor, un pueblo pintoresco al norte de la capital. Muy cerca de Eslovenia. Los zagrebís van a menudo a pasar el fin de semana. Nuestra nueva amiga y su marido estadounidense se trasladaron aquí y viven de fábula. Probamos la cocina típica de la zona: deliciosa. ¡A la vuelta nos perdemos por los bosques de los alrededores!!!! Por suerte es aún de día y volvemos a salvo en Zagreb. ¡Poca broma! Os recuerdo que hay muchos osos en los bosques. El Daniel nos cuenta que cuando se pasea por la montaña cerca de su casa, canta bien alto para asustarlos. Se ve que funciona. Los osos son solitarios y evitan el contacto con los humanos.
¡Es una excursión recomendable!
TERCER DÍA
ZAGREB – PLITVICE (2H DE TRAYECTO)
Zagreb – Plitvice
Salimos en dirección al Parque Nacional de los Lagos de Plitvice. Vale la pena. Estoy segura de que en agosto estará llenísimo de gente. ¡Pero armaos de paciencia porque es un paraje increíble!
Llegamos a la zona al atardecer. Nos alojamos en una sobe que nos ha gustado. ¡En la carretera está repleto de lugares para pasar la noche! Descansamos en el bello jardín de la casa: una explanada verde donde degustamos un chupito de aguardiente que nos han ofrecido.
CUARTO DÍA
PARQUE DE PLITVICE – Senj – Karlobag (3H DE TRAYECTO)
Plitvicka – Karlobag
Salimos a primera hora hacia los lagos. En el recinto hay un restaurante, al final del recorrido, pero nos dice que siempre está lleno, que es caro y que no es de buena calidad. Compramos bocadillos típicos de la zona, fruta y agua en una tiendecita en el exterior del parque. Tenemos todo lo necesario para pasar el día en el parque.
La visita comienza tras pagar la entrada. Hay parkings para dejar el coche. Sin embargo recomendamos ir pronto.
Pasamos todo el día en el parque. Comemos cuando nos apetece (los bocadillos típicos de la zona, una especie de empanadas con queso fresco) están deliciosos. Vale la pena pasear tranquilamente, sin prisas.
Yo había visto un montón de fotografías del parque mientras organizaba el viaje, pero Jordi no. Y se quedó felizmente sorprendido del sitio.
Salimos hacia la costa. Nos dirigimos a Senj. Primero pasamos por una meseta. ¡No hay nadie! De vez en cuando, pasamos por algún pueblo de cuatro casas … paramos a comprar miel.
Dejamos la meseta y subimos y subimos hasta la cota más alta y allí, nos aparece el mar y las islas. ¡Qué vistas! ¡Qué espectáculo!
Una vez en Senj, tomamos la carretera de la costa que ya prácticamente no dejaremos. El mar por un lado y la montaña por el otro.
Pasamos por pueblos preciosos como Starigrad. Y, finalmente llegamos a Karlobag y nos alojamos en el hotel Velinac, nos dan una sobe ante la árida isla de Pag.
Durante el mes de junio no hay gran oferta de sobes (habitaciones). Pero en temporada alta encontraras a mucha gente con carteles anunciando habitaciones de todo tipo.
QUINTO DÍA
Karlobag – Vodice (2H DE TRAYECTO) – Prvic (10min EN FERRY)
Karlobag – Vodice
Salimos dirección Prvić. Daniel nos recomendó visitar esta mini isla. Dejamos el coche en Vodice, en la calle. Vodice, es una pequeña ciudad turística sin interés.
Vodice – Prvic
Tomamos un ferry hacia la isla de Prvić. 10 minutos. No sé porque, pero no pagamos. Llegamos a la isla y buscamos alojamiento. Nos cuesta encontrar una sobe, la mayoría todavía están cerradas. Finalmente, vamos a un restaurante y nos ayudan. Encontramos habitación. No me gusta nada, pero no podemos elegir.
Pasamos lo que queda del día paseando por la isla. No hay coches. Es muy bonito y tiene un no sé qué mágico. Nos explican que este es un destino turístico de artistas e intelectuales de la capital.
Comemos en un restaurante donde hemos visto que lavaban el pescado recién pescado en la misma orilla del mar.
SEXTO DÍA
Prvić – Vodice – TROGIR (1H DE TRAYECTO)
Vodice – Trogir
Volvemos a Vodice, recogemos el coche y nos dirigimos hacia Trogir. Seguimos la carretera y vamos bajando por la costa croata. Entre altas montañas y el mar. Todo lleno de islas e islotes.
Comemos en Šibenik. Una ciudad muy interesante y bonita. No hay tantos turistas como en el sur. Quedamos gratamente sorprendidos. Comemos en una plaza bajo los árboles. Empezamos a disfrutar de la arquitectura croata de piedra blanca. Muy diferente del norte, de Zagreb. De hecho, la famosa Casa Blanca de Washington está construida con este tipo de piedra.
Continuamos el viaje hasta Trogir. Nos alojamos en los Apartamentos Mijo Trogir. Nos cuesta un poco encontrarlos porque no están en el mismo centro. El dueño aparece con una moto y nos guía. ¡La habitación, pulcrísima! Los dueños muy atentos. Visitamos Trogir. Una ciudad bonita y animada.
SÉPTIMO DÍA
TROGIR – SPLIT (30min DE TRAYECTO) – VIS (3H DE TRAYECTO EN FERRY)
Trogir – Split
Nos dirigimos a Split. Visitamos la magnífica ciudad. El centro está construido encima del Palacio Diocleciano. ¡En un mismo edificio puedes encontrar piezas o trozos de diversos estilos y épocas! ¡Es muy interesante!!! Comemos en el centro, junto a un pequeño templo romano. Hay turistas, pero la ciudad lo vale! Supongo que por temporada alta estará a tope, pero esta ciudad es imprescindible, diría que más que Dubrovnik. Está viva.
A Split tomamos un ferry dirección a Vis. Disfrutamos del paisaje que nos ofrece el viaje.
Visitamos la ciudad y cenamos. Nos alojamos en el Holiday Home Isabella. Un apartamento muy bonito en el centro de la señorial y bella ciudad.
OCTAVO DÍA
VIS
Vis es una isla, la más lejana y más preservada. Una pequeña joya. Aquí descubrimos por casualidad uno de los mejores restaurantes que hemos probado. Buscando la mítica cueva donde Tito dirigió las tropas contra los nazis, encontramos un restaurante ecológico fantástico. Comemos cocina tradicional bajo los árboles. Restaurante Polo Murvu.
Recorremos toda la costa, nos bañamos. Visitamos Komiza, la segunda ciudad de la isla, donde tomamos una barca para visitar la Gruta Azul. Recomendable solo si tienes tiempo.
Noveno día
Vis – Split (3h de trayecto en ferry) – Drvenik (2h de trayecto carretera) – Hvar (1h de ferry)
Dejamos Vis para dirigirnos a la isla de Hvar. Tenemos que volver por Split. Los ferris que van directamente de Split en Hvar no admiten coches. Hay, pues, que volver a Split y coger de nuevo la carretera costera hasta Drvenik. Posiblemente en temporada alta hay más ferris para escoger. Aquí, en Drvenik, podemos embarcar el coche. Viajamos al atardecer y la luz es encantadora. El paisaje está plagado de islas y se ven las altas montañas del continente. Las vistas son prodigiosas. Ferri Sucuraj-Drvenik
Llegamos a Hvar de noche. Hay una única carretera que atraviesa toda la isla. Tomamos el primer hotel que encontramos indicado. Hotel Timun. Nos desviamos dirección al mar por una pequeña carretera (pista asfaltada). Está muy oscuro. Por suerte, en el hotel tienen una habitación libre. Estamos a Pokrivenik. A dormir.
Décimo día
Pokrivenik – Stari Grad (47min de trayecto)
¡Nos despertamos y descubrimos que estamos en un lugar precioso! Con vistas a otras islas y en la costa continental. Una maravilla. ¡El agua tiene unos colores y una transparencia inigualables!
Volvemos a la carretera principal y nos dirigimos a Stari Grad, una agradable ciudad. Nos instalamos en Gildo Menegalli s Holiday Studio. Lugar correcto. Sin pretensiones. La ciudad de Hvar es mucho más cara y en temporada alta encontrarás mucha gente.
Nos dirigimos a Hvar ciudad y paramos allí donde nos parece bonito y con posibilidades de bañarnos. Recordad que hay pocas playas. La mayoría de casas en la costa tienen su propio embarcadero. Entre las rocas puedes encontrar escaleras.
Hvar es la isla de la lavanda!!! Hay campos llenos de esta hierba.
Visitamos la ciudad de Hvar, podamos a la fortaleza de Tvrđava. Disfrutamos de las vistas y de los callejones de la ciudad. Pequeña y muy bonita. Muy recomendable.
Cenamos en Stari Grad. Encontramos un lugar muy romántico con vistas al mar. Restaurante Eremitaz. Paseamos tranquilamente por la ciudad.
Once, duodécimo y decimotercero día
Hvar – Drvenik (1h de ferry)
Drvenik – Stone (1,20h de trayecto)
Ston – Korčula (1,45h de trayecto en ferry incluido)
Dejamos la isla de Hvar y nos dirigimos a la isla de Korčula.
Volvemos por el mismo lugar por donde llegamos: por Drvenik. De aquí vamos hasta Zaton Doli para entrar en la península de Ston. Regresamos la ruta costera principal. Hay tráfico.
Si os gustan las otras, de camino a Ston, encontrareis indicadas diversas zonas de cultivo y de degustación.
Llegamos a Ston para comer. Visitamos la ciudad (turística) y sus famosas murallas!! Los paisajes son impresionantes.
Continuamos el trayecto hasta Orebic, pueblecito donde tomaremos el ferry hacia Korčula.
El ferry nos deja en la misma ciudad de Korčula. Nos trasladamos al alojamiento que queda en las afueras de la ciudad y cerca del mar.
Nos alojamos en la Rezidence Castello Apartments. Nos cuesta un poco de encontrar a pesar de estar indicado. Pasaremos 3 noches en Korčula. Tenemos ganas de descansar y tener tiempo para hacer un poco de colada. El apartamento es amplio, con cocina y terraza. También tenemos una piscina y, al lado, el restaurante que regenta los apartamentos.
Visitamos la ciudad de Korčula. Bonita e interesante. Cenamos en un lugar turístico pero correcto.
Durante la estancia en la isla os recomiendo de todo corazón dos restaurantes, ambos están en el centro de la isla. Cocina tradicional auténtica y productos ecológicos (los restaurantes de tradicionales se denominan “Konoba”). Uno de ellos, es muy cerca de la ciudad, en un pueblecito: Konoba Mate. El segundo y el mejor: Konoba Maha. El entorno es muy bonito y el lugar es fantástico. La familia encantadora y conocedora de la realidad de Cataluña. ¡Hicieron brasas para cocinar sólo para nosotros y nos ofrecieron unos postres exquisitos! ¡No te lo pierdas! No puedes irte de Croacia sin probar su gastronomía.
Recorremos toda la isla y sus playas. Cansados, cenamos en nuestra terraza del apartamento, a base de embutidos, quesos y vino de la zona (muy bueno). ¡Súper bien! La siguiente noche tenemos una fuerte tormenta. Cenamos también en “casa”. Al cabo de un rato de estar, nos invaden un número de insectos considerable. ¡Pero sobre todo de una medida que no habíamos visto nunca! Enormes!!!! Huimos en el interior del apartamento. ¡Todo bien cerrado! que no entren! Nos reímos de nuestra valentía.
Después de descansar un poco, volvemos a la ruta.
Decimocuarto y quinto día
Korčula – Sarajevo (6h de trayecto)
Dejamos Korčula y nos dirigimos a Mostar (Bosnia Herzegovina). En plena ruta, Jordi y yo nos miramos … Pensamos lo mismo: ¿vamos a Sarajevo? Sí!!!! Una paliza de viaje, pero tenemos energía, estamos descansados.
La carretera de Mostar a Sarajevo es pequeña y revirada. Se conduce muy mal. Pero estamos ilusionados para visitar la mítica ciudad. ¡El paisaje es encantador! los pueblos que cruzamos nos transportan a otras épocas.
Llegamos al centro y hay que buscar alojamiento. Vemos un hotelito de color amarillo a la orilla del río. Salgo del coche y voy a pedir si tienen habitaciones libres. Las tienen y los precios son aceptables para nosotros. El hotel Latinski Most es pequeño, encantador y los jóvenes que lo llevan atentos y simpáticos. ¡Estamos fascinados!
Nos instalamos y salimos a cenar. Nos aconsejan que vayamos al centro, a la zona musulmana, donde se encuentran los mejores restaurantes y más económicos. Cruzamos el famoso Principov Most (most significa puente) donde fue asesinado el archiduque en 1914 y que fue el inicio de la Primera Guerra Mundial.
El centro está lleno de pequeños restaurantes con terrazas en la calle. Está todo ocupado. Las mesas rebosantes de comidas con muy buena pinta. Todo el mundo habla, pero nadie come. Que extraño …. Mientras buscamos algún restaurante con una mesa vacía, oímos el trueno de un cohete. ¿Qué pasa? Todo el mundo se pone a comer. ¡Comienza el Iftar! ¡Señores! ¡Estamos en pleno Ramadán y no nos habíamos enterado! Uauuuuuuuuuu!
Sarajevo, como todo el mundo sabe, tiene una población musulmana mayoritaria y por tanto se celebra el Ramadán, pero de una manera particular. A la europea. ¡Finalmente, dos mujeres (madre e hija) nos ofrecen compartir su mesa y, por supuesto, elegimos “menú ramadán”!
¡Curiosamente hace frío, mucho frío! Nos ponemos toda la ropa que tenemos encima. Y visitamos Sarajevo: nos emociona y enamora. ¡Decidimos quedarnos otra noche!
Por todas partes hay vestigios de la guerra de los Balcanes. La ciudad sufrió mucho y aún tenemos el recuerdo en nuestra mente. Hay metralla en las fachadas y bloques aún en ruinas. Encontramos una especie de señales con pintura roja en el suelo (manchas que los bosnios llaman las rosas de Sarajevo). Señalan lugares donde se produjeron grandes matanzas, como la del mercado.
Hay anuncios de visitas guiadas al aeropuerto y a las zonas más afectadas durante el sitio y nos apuntamos. Somos unas 6 personas. La visita es en castellano. ¡El guía es joven y está motivado! Nos emociona las historias que nos cuenta. Visitamos el túnel de la esperanza, corredor que se utilizaba durante el conflicto: del aeropuerto a la ciudad. La única vía que conectaba con el exterior y donde pasaban medicamentos, enfermos … Las fuerzas serbias buscaban la entrada, muy escondida, y allí ensañaban las luchas.
Me ha emocionado y he llorado en homenaje a toda aquella gente que tanto sufrió. El recuerdo de todo lo que pasó es todavía muy presente. ¡Y, no queremos olvidar!
Decimosexto día
Sarajevo – Cavtat (5h de trayecto)
Dejamos la añorada Sarajevo y retomamos la terrible carretera hacia Mostar. Paramos a disfrutar del paisaje. Visitamos Pocitelj y su hermosa Mezquita.
Durante el viaje nos encontramos pueblos que forman parte de la República Srpska, pueblos pro Serbia y que no forman parte de la Federación de Bosnia Herzegovina. ¡Tienen una moneda diferente, legislación, asamblea y ejecutivo propios y escriben en cirílico! Una solución extraña que se adoptó en los acuerdos de Dayton para acabar con la guerra. Muy interesante. ¡Vivimos la Historia en directo!
Llegamos a la hora de comer en Mostar. Visitamos la pequeña ciudad y comemos en un restaurante turístico con vistas al puente reconstruido. Los chicos más valientes se lanzan al agua desde el puente para ganar algo de dinero. Forman parte del espectáculo. Todo es turismo y alegría … pero no se engañen, la gente no olvida.
Volvemos a la ruta. Buscamos alojamiento de paso. Lo encontramos en un pueblo costero: Cavtat. Agradable, aunque turístico.
Decimoséptimo día
Cavtat – Kotor (1,40h de trayecto)
Dejamos el alojamiento y nos dirigimos a Kotor (Montenegro). La ventaja de no planificar demasiado la ruta es que la puedes variar cuando quieras.
Entramos en Montenegro haciendo una buena cola en la aduana. Llevamos pasaporte y no tenemos problemas para entrar. Todo está en cirílico. La moneda utilizada oficialmente es el euro.
Comemos en un bonito y pequeño pueblo, Perast, a orillas del fiordo (que, de hecho, es un antiguo cráter derruido de un volcán). Vale la pena hacer todo el recorrido por la bahía hasta llegar a la ciudad de Kotor. El paisaje es insuperable.
Nos instalamos en Accomodation Tian Deluxe Rooms. Está fuera de la muralla. El alojamiento es muy acogedor. Dejamos el coche bien aparcado y vamos a conocer la ciudad.
Es una ciudad hermosa y misteriosa. Supongo que por el hecho de estar rodeada de grandes montañas y agua. Queda un poco hundida. Llegamos al atardecer, hay poca gente. Paseamos por las antiguas calles, plazas e iglesias. Cenamos al aire libre, en una plaza que a mí me recuerda Venecia. Hay música en directo. Es turístico, pero también romántico.
Por la mañana volvemos a la ciudad antigua para subir a las famosas murallas. ¡Una subida tremenda! Y, y resulta que nos quieren cobrar por el esfuerzo de subir: ¡pasamos, demasiado perezosos!
Además, la ciudad ha cambiado. ¡Hay un gran crucero en la bahía y todo está lleno de turistas! ¡Suerte que la hemos podido disfrutado sin gente!!!!
Nos bañamos en playa que hay fuera de las murallas. El agua no está muy limpia. Pero impresiona el lugar. Pasada la ciudad antigua hay unos edificios abandonados de la época comunista. Residencias de verano de funcionarios, parece ser.
Volvemos hacia Croacia. Volvemos la carretera que da la vuelta a todo el fiordo. Nos desviamos y subimos por una carretera para poder disfrutar de las vistas. Volvemos a bajar y nos dirigimos hacia Dubrovnik. Nuestra última parada.
Decimoctavo día
Kotor – Dubrovnik (2h de trayecto)
Llegamos a Dubrovnik por la tarde, nos instalamos en Guest House Raguz, un alojamiento sencillo y económico. Dejamos el coche y bajamos a la ciudad a pie.
La ciudad de Dubrovnik es bonita. Pero estropeado por el negocio turístico. Ha perdido parte de su encanto. La ciudad está bien cuidada. Lleno de restaurantes y referencias a Juego de Tronos.
Paseamos. Al atardecer tomamos una copa en un lugar escondido detrás de las murallas y frente al mar. Hermoso. ¡Cenamos en un restaurante de fusión japo-croata! No está mal pero caro. Volvemos al alojamiento en taxi.
Decimonoveno día
Dubrovnik
Visitamos la ciudad y buscamos algún lugar para bañarnos. ¡Hace calor! Comemos en una terraza en el centro. Muchos turistas.
Vigésimo día
Dubrovnik – Barcelona
Vueling (salida a las 12.00 llegada a Barcelona, 14.30h)
Dejamos el alojamiento y nos dirigimos hacia el aeropuerto con tiempo. Se necesitan unos 50 minutos. ¡Eso si no hay problemas de tráfico en la carretera!
¡Regresamos a Barcelona!